Afera "Arhitektonski fakultet": Profesor saslušan, negirao da je seksualno zlostavljao studentkinje

01.09.2022

07:58 >> 10:29

0

U avgustu je izjavu u policiji u svojstvu građanina dao dekan ove visokoškolske ustanove Vladimir Lojanica

Afera "Arhitektonski fakultet": Profesor saslušan, negirao da je seksualno zlostavljao studentkinje
studentkinja arhitektonski - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Profesor Arhitektonskog fakulteta koji je osumnjičen za seksualno zlostvljanje na ovom fakultetu od strane studentkinja stigao je na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Osumnjiceni V.P. profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, danas je pred zamenikom tuzioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu izneo odbranu.

On je, navodi Tužilaštvo u saopštenju, negirao u potpunosti izvršenje sva tri krivična dela Polno uzmeniravanje iz člana 182a stav 1 KZ. 

U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati tri oštećene po čijem predlogu je preduzeto krivično gonjenje,kao i  svedoke,zatim narediti veštačenje,a i pribaviće i druge dokaze nakon čega će biti doneta konačna odluka u predmetnom postupku o cemu ce javnost biti blagovremeno obaveštena.

Podsetimo, afera na fakultetu je izbila nakon niza anonimnih svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju na društvenim mrežama, a u vezi sa ponašanjem jednog profesora ove visokoobrazovne ustanove.

VJT je formiralo predmet, razgovaralo sa studentkinjama i potom krivično gonjenje prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

U avgustu je izjavu u policiji u svojstvu građanina dao dekan ove visokoškolske ustanove Vladimir Lojanica. 

U međuvremenu, na Instagram nalogu "anketa_arh.bg" i dalje se objavljuju nove anonimne ispovesti studenta arhitekture o pretrpljenom seksualnom i psihičkom nasilju, a među njima je i svedočenje studentkinje koja tvrdi da je njenoj drugarici najoptuživaniji profesor rekao da će igrati na kafanskom stolu za ocenu.

- Bila sam kod X u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposlednje vežbe i hteo je da nam otkaže poslednje vežbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišćen maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za poslednje vežbe i da će da igra na stolu za ocenu. Sećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentarom, kao i ostatak sale - napisala je ova studentkinja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike