Slobodanu spasilo život što je pričao sa otmičarem, dok mu je nož bio pod grlom: Kriminolozi otkrili šta ako se nađete u njegovoj situaciji!

16.09.2022

19:00

0

Sa otmičarima treba probati da se komunicira, ali ne uvek i po svaku cenu

Slobodanu spasilo život što je pričao sa otmičarem, dok mu je nož bio pod grlom: Kriminolozi otkrili šta ako se nađete u njegovoj situaciji!
karaburma talacka kriza taoc slobodan trifunovic 1609 2022 foto kaca (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Šokantna situacija u kojoj je Slobodana u njegovoj automehaničarskoj radnji tri sata držao S.J. kao taoca, sa skalpelom na vratu, šokirala je Srbiju

Uprkos opasnoj situaciji, Slobodan je probao sa otmičarem da razgovara i umilostivi ga.

- Rekao sam mu: Stevo sedi da popijemo piće, da se družimo kao što smo se pre družili. Nismo se nikada svađali, šta ti bi odjednom? On mi je rekao: Bobane, ja hoću da se ubijem, a možes i ti sa mnom - rekao je on.

Slobodan je od ranije poznavao Stevana J. rekavši da je juče pio pivo i bensedin, nakon čega mu je nešto "kvrcnulo" u glavi.  

Nakon toga je stavio sebi nož na srce, a kada je Slobodan probao da ga umiri tražio je od njega da pozove policiju. Kada mu je Slobodan rekao da nema potreba za policijom jer Stevan ništa nije uradio, ovaj mu je stavio skalpel sa stola i stavio pod grlo.

24sedam/Katarina Mihajlović
Mesto događaja

- Tražio je sestru, majku, ali kada su došli nikoga nije prepoznao. Govorio je "Ako idem ja, ide i Slobodan sa mnom". Rekao sam mu: Stevo sedi da popijemo piće, da se družimo kao što smo se pre družili. Nismo se nikada svađali, šta ti bi odjednom? On mi je rekao: "Bobane ja hoću da se ubijem, a možes i ti sa mnom". Rekao sam mu: "Seci više i mene i sebe!" - dodaje Slobodan

Na terenu je juče bio i pregovarački tim, a Slobodan kaže da su dobili flašicu vode, u kojoj je bio lek.

- Sipao sam sebi vodu, ali je nisam popio. Sipao sam je i njemu i on je popio i video sam kako mu ruka pada sa mog vrata. Tražio je da popuši cigaru i rekao da će baciti skalpel, nakon čega je kleknuo i predao se - dodaje on.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da u slučaju otmice, oteti uvek mora da sluša naređenja otmičara.

- Svako suprostavljanje može da dovede do napada. Neki od tih otmičara su kobajagi otmičara, tj. otmičari koji vas otmu i traže neke pare a inače nemaju nameru da izvrše ubistvo. Ali kako da vi to znate unapred? Tako da se ne preporučuje neko protivljenje i nagli potezi. A ako vam stave nož pod grlo, ne treba preduzimati bilo šta - izjavio je Radovanović za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
Slobodan pokazuje ožiljke od skalpela

Njegov kolega Ratomir Antonović slaže se da oteto lice treba sa sarađuje sa otmičarem.

- Mora sarađivati jer tako štiti život. Jer ako niste saradljivi reskirate da on upotrebi oružje. S jedne strane mora da se igra dobro uloga, a sa druge da probate da obavestite policiju. Slično kao kada starim osobama upadne provalnik u stan. Oni moraju biti ljubazni i ne smeju primenjivati silu jer znaju da ne mogu odgovoriti na provalnikovu silu - kaže Antonović.

On dodaje da se u jučerašnjoj otmici očigledno radi o psihički labilnom otmičaru. Dodaje da je Slobodan dobro postupio što je razgovarao sa čovekom koji mu je držao nož na vratu, ali da razgovor nije uvek delotvoran.

- Zavisi od samog tipa psihiološke ličnosti napadača. Neko voli više lepu reč i prihvati ruku primirja, a imate i one koji su toliko agresivni da vam i ne daju šansu da im priđete. Ali u većini slučajeva se isplati fini odnos. Mada imate agresivne otmičare koji su došli sa namerom da ubiju, i možete im reći šta god hoćete. Sa njima nema nikakve komunikacije - kaže kriminolog.

On dodaje da je uvek pitanje koja je namera otmičara. Recimo, ako je neko oteta da bi se dobila otkupnina za njega onda je teško da će ući pod kožu otmičaru da ga pusti.

- Sa ovim otmičarem od juče morate da uđete u priču. Morate da mu priđete, da ga razumete, da stekne neko poverenje i tako da ga odgovorite od namere koju ima. One koji kidnapuju iz kriminalnih razloga, njih ne možete da odovorite. Ali jedna od preporuka je da se ne plašite već da probate da razgovarate. I ne treba ići agresivno jer agresija može samo da probudi agresiju kod tih ljudi i izazove kontra efekat - rekao je Antonović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike