Privode se kraju pripreme za početak gradnje "Tiršove 2", projekat vredan oko 75 miliona evra

19.10.2020

14:30 >> 07:05

0

Autor: Jovana Vrećo

Nova klinika će se nalaziti između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije

Privode se kraju pripreme za početak gradnje "Tiršove 2", projekat vredan oko 75 miliona evra
Copyright Facebook

Neophodne pripreme za početak gradnje nove Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2”, koja će se nalaziti između Medicinskog fakulteta i KC Srbije, polako se završavaju, a u izgradnju i opremanje biće uloženo oko 75 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je završen urbanistički projekat, kao i idejno rešenje i da su predata sva dokumenta za lokacijske uslove.

U okviru pripremnih radova, naglašava gradonačelnik, značajan korak je izgradnja pristupnih saobraćajnica, pre svega da nova klinika bude povezana sa auto-putem, da pacijenti brže stignu do lekara.

– Važno je da nigde ne pogrešimo, da sve bude u skladu sa najvišim standardima koji postoje. Klinika će imati više od 30.000 kvadrata. To je plan u ovom trenutku, ali važnije od kvadrature jeste da to bude najbolje i fleksibilno. Videli smo sada u vreme korone šta znači imati fleksibilan zdravstveni sistem – rekao je Radojičić za RTS.

Facebook

Kako je najavljeno, “Tiršova 2” će biti energetski efikasna zgrada, „pametna” zgrada, a kao bolnica će rešiti pitanje zbrinjavanja i nege malih pacijenata za barem sledećih 30 godina.

Naziv klinike „Tiršova 2” je osmišljen jer, kako je rekao Radojičić, sadašnja klinika u Tiršovoj je brend i nisu hteli da se izgubi taj fokus.

Nova bolnica će ispunjavati normativ od 118 kvadrata po bolničkoj postelji, a imaće i garažu na četiri podzemna nivoa sa 524 parking mesta.

Organizacija prostora i funkcija podeljena je na sedam funkcionalnih celina: za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite.

Prizemlje formira ulazne pjacete prema ulici Dr Koste Todorovića, povučeno je od regulacije, dok su nadzemne etaže manjeg gabarita i razvijene u obliku latiničnog slova H. Dopunsko prirodno osvetljenje i provetravanje suterenskih i prizemne etaže omogućeno je formiranjem četiri atrijuma. Krov prizemne etaže se planira kao ravan, prohodan i u funkciji je krovne bašte i za igru dece na otvorenom.

Podsetimo, trenutno se u Beogradu grade i dve nove bolnice – „Dedinje 2“ i nova zgrada koja će se nalaziti u sklopu Kliničkog centra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike