Vuk je kao mali prestao da hoda, a danas završava IT akademiju! I Ima tri velike želje: Želi da putuje, ide na utakmice i bude prvak sveta!

07.09.2022

18:15

0

Vuk Đorđević ima 20 godina i Dišenovu mišićnu distrofiju od koje ubrzano propadaju mišići

Vuk je kao mali prestao da hoda, a danas završava IT akademiju! I Ima tri velike želje: Želi da putuje, ide na utakmice i bude prvak sveta!
viber_image_2022-09-07_16-40-54-140 - Copyright 24sedam/R.M.

Biljana Đorđević, majka Vuka Đorđevića (20) koji boluje od Dišenove mišićne distrofije, kaže da je njen sin rođen kao zdravo dete.

Međutim, sa 20 meseci su počele prve tegobe a dijagnoza je otkrivena slučajno.

- Zbog respiratornih problema jedna šira analiza je ukazivala da nešto nije u redu. Vrlo brzo je urađena genetska analiza, a onda je potvrđena sumnja na bolest - kaže Biljana i dodaje da u trudnoći nije ništa ukazivalo da njeno dete ima ovaj poremećaj.

Zapravo, Dišenova mišićna distrofija je retka neuromišićna bolest koja nastaje zbog nasledne greške u genu koji proizvodi distrofin, a koji se nalazi na X hromozomu. 

Bolest se dešava kod dečaka, a prvi simptomi se ispolje do pete godine života. Najčešće sve počinje tako što dete ima mišićnu slabost, a ono što je tipično za bolest jeste da dolazi do propadanja mišića koje je veoma progresivno.

24sedam/R.M.
Vuk i mama Biljana

 

Biljana kaže da nisu ništa znali o bolesti, a onda je usledio šok.

- Prvo što smo suprug i ja pročitali jeste pismo dečaka koji živi u bolnici u Austriji. Prosto tada se šokirte i počnete da živite sa time. Što se tiče terapija to su kortikosteroidi koji odlažu te loše efekte, ali samo na dve godine. To su deca koja su mentalno potpuno zdrava, i ona hoće sve. A vi se kao roditelj potpuno raspadnete. Jer hoćete da ispunite svaku njihovu želju, a sve je komplikovano i sve je teško - kaže ona.

Biljana kaže da je Vuk imao period detinjstva kada nije znao da ima bolest i do pete, šeste godine nije se primećivalo.

- Onda počinje malo otežan hod, ali dete i dalje funkcioniše. Ali problem nastaje blizu desete godine kada dolazi do prestanka hoda. Ali, nažalost, tu nije kraj jer slabe svi mišići. Bolest uništava i pluća. Neki stariji momci žive na aparatima za disanje i iskašljavanje. Njima je potrebna 24 sata pomoć druge osobe. Ja ga i po pet puta noću okrenem u krevetu, namestim nogu, ruku... - kaže ona.

24sedam/R.M.
Vuk planira da bude veb dizajner

 

Na pitanje šta je njoj i suprugu bilo najteže kao roditeljima, Biljana kaže da ih je održavalo to što je Vuk bio pozitivan.

- Sve je teško, ali vi živite sa njegovom pozitivnošću. On je završio gimnaziju, a sada uči IT akademiju za veb dizajn. Izuzetno se trudi, a čak je počeo i nešto da zarađuje. To nam daje snagu i borimo se za sve što možemo - kaže Biljana.

A Vuk kaže da je u osnovnoj školi bio odličan đak, dok je u srednjoj bio vrlo dobar. 

- Otkako sam prestao da hodam, onda je tu bila neka promena. Jednostavno sam manje bio u kontaktu sa svojim društvom. Ali ja prelazim preko tih stvari, mislim pozitivno i otkada sam dobio elektromotorna kolica u 16. godini, od tada sam imao više slobode kretanja. To mi je malo olakšalo - počinje priču Vuk.

Na pitanje kako izgleda druženje sa drugarima, Vuk nam kaže da se uglavnom druži sa društvom iz njegovog udruženja.

- Razgovaramo o raznim temama ili igramo video-igrice, igramo šah. Organizuje se jednom godišnje republičko šahovsko prvenstvo svih distrofičara iz Srbije. Imam još jednog druga koji je isto iz Niša i on je išao u istu osnovnu i gimnaziju u koju sam jao išao. I on je dobar šahista. Imam i stariju sestru sa kojom provodim vreme, idem kod tetke po nekoliko dana... - kaže on i dodaje da, uprkos svemu, vodi aktivan život.

Dodaje da mu IT akademija ide odlično i za njega je to najbolje iskustvo koje je imao u dosadašnjem školovanju. 

Najteži predmet mu je teorija i istorija dizajna, a najbolje mu ide crtanje raznih ilustracija, Fotošop a kaže da se bavi i veb dizajnom.

Radi i honorarne poslove u veb dizajnu, a kaže da mu to nije zahtevno jer postoji mnogo lakši način za održavanje veb sajtova, a jedan od sajtova koji održava je i od Saveza distrofičara Srbije.

Vuk ima dalje planove kada završi fakultet.

- Nastaviću da se bavim veb dizajnom, a voleo bih da postanem bolji šahista! - objašnjava on.

S obzirom da mu je šah velika ljubav, do sada je imao i uspehe u ovoj igri na raznim takmičenjima pa i mnogo prvih mesta.

- Počeo sam od neke osme, devete godine da učestvujem na šahovskim prvenstvima. Na prvom sam bio četvrti, ali sam sve više napredovao. Imao sam treće, a onda sam uglavnom bio prvi i tako svake godine sam uzimao po jednu medalju. Sada treba da pređem u seniorsku konkurenciju - kaže on.

- Razmišljao sam da možda, u budućnosti, ako budem postigao neki veći uspeh odem na neko vanrednog šahovsko takmičenje - dodaje Vuk.

Kao i svaki mladić, tako i on ima mnoge želje. Jedna od njih je da otputuje do Dubrovnika, ali i da ide na fudbalske utakmice.

- Želim da putujem, da idem na fudbalske utakmice. Baš volim da pratim sport a što se tiče domaćih klubova navijam za Partizan, a drugi omiljeni klub mi je Mančester Junajted - ispričao nam je Vuk.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike