Za Aleksandru (3) su rekli da će biti kao biljka, ali ona prkosi dijagnozama: Sada ima šansu da prohoda, ali svi moramo da je podržimo

20.08.2022

06:20

0

Problemi sa devojčicinim zdravstvenim stanjem počeli su na rođenju

Za Aleksandru (3) su rekli da će biti kao biljka, ali ona prkosi dijagnozama: Sada ima šansu da prohoda, ali svi moramo da je podržimo
Aleksandra Uzelac (1) - Copyright Tanja Uzelac / Privatna arhiva

Aleksandra Uzelac puni tri godine u oktobru u istom mesecu kada postoji šansa da ode na operaciju u Ameriku koja će joj omogućiti da prohoda, ali joj je za odlazak na operaciju potrebno još 15.000 evra. Zbog dijagnoze cerebralne paralize ona je podnela sve ono što mnogi stariji ne bi mogli i to sa osmehom na licu.

Problemi sa njenim zdravstvenim stanjem počeli su na rođenju o čemu je za 24sedam govorila devojčicina majka Tanja Uzelac.

- Aleksandra je rođena prevremeno u 29 nedelji. Porođaj je trajao jako dugo. Beba je bila postavljena karlično i pošto su lekari odlučili da ne rade carski rez, ostalo je bilo da čekamo sam porođaj. Aleksandra se rodila posle 20 sati, izašla je na noge i pupčanik joj je bio jedanput obmotan oko vrata. Intubirana je i odneta u inkubator i tek jedanaestog dana je urađen ultrazvuk glave - kaže Uzelac.

Aleksandra Uzelac, Foto:Tanja Uzelac / Privatna arhiva
 

Aleksandrinim roditeljima je tada saopšteno da je beba imala treći na četvrti stepen izliva krvi u mozak. Devojčica je operisana na Institutu za neonatologiju, a roditeljima je saopštena prva dijagnoza. Došlo je do hidrocefalusa i Aleksandri je ugrađen šant - za odvod likvora.

- Ona je imala velika oštećenja na mozgu i onda su nam lekari rekli da će zbog toga biti kao biljka. Međutim, ona je psihički jedno prepametno dete, sve razume, samo motorički nije sposobna da stoji ni da hoda, i u tom smislu je skroz zavisna od nas - dodaje Uzelac.

Aleksandru već nepune tri godine roditelji svakodnevno vode na rehabilitacije i vežbe. Devojčica svakog meseca provodi po tri nedelje u Novom Sadu na rehabilitacijama. A sada ima šansu da uskoro prohoda.

printscreen/Budi human
 

- Operacija je zakazana za oktobar, a pre toga moramo da prikupimo novac do kraja meseca da bi se uplatio na račun bolnice. Desetog oktobra treba da budemo tamo, imamo zakazanu operaciju 13., ali politika bolnice je da se novac uplati 45 dana pre operacije - zaključuje Uzelac.

Porodica Uzelac bi do kraja ovog meseca trebalo da prikupi 15.000 evra, a za to im je potrebna pomoć svih nas. Nakon ove operacije postoji mogućnost da devojčica ima još jednu ortopedsku.

Pomozimo Aleksandri:

Piši 1040 i pošalji SMS NA 3030 (jednokratna pomoć 200 din)

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001038008-16

Uplatom na devizni račun: 160-6000001038214-77

IBAN: RS35160600000103821477

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike