Danas proslavljamo Svetog Martina Ispovednika: Bio je prognan zbog spletke, a vera ga nije napuštala ni u najtežim trenucima!

27.04.2023

06:55

0

Autor: M.M.

On je postao papa 5. jula 649. godine, baš u vreme sukoba pravoslavnih sa jereticima

Danas proslavljamo Svetog Martina Ispovednika: Bio je prognan zbog spletke, a vera ga nije napuštala ni u najtežim trenucima!
Sveti Martin Ispovednik - Copyright Printscreen/Youtube/ОХРИДСКИ ПРОЛОГ

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Martina ispovednika.

On je postao papa 5. jula 649. godine, baš u vreme sukoba pravoslavnih sa jereticima monotelitima (jednovoljnicima).

Tada je car bio Кonstans II, Iraklijev unuk, a carigradski patrijarh bio je Pavle. Da bi uspostavio mir u crkvi, sam car napisa knjižicu Gipos, koja je bila po volji jeretika.

Papa Martin je sazvao sabor od sto pet episkopa, na kome je osudio ovu carevu knjižicu . U isto vreme napisa papa pismo patrijarhu Pavlu moleći ga da se drži čiste vere pravoslavne i da cara savetuje, da se okane jeretičkih mudrovanja.

Profimedia
 

To pismo razljutilo je i patrijarha i cara. I car posla nekoga vojvodu Olimpija u Rim, da dovede papu vezanog u Carigrad. Vojvoda nije smeo da veže papu, ali nagovori jednog vojnika, da ga mačem ubije u crkvi. No kada je vojnik ušao u crkvu sa mačem, najedanput je oslepeo.

Tako je Promislom Božjim Martin izbegao smrt. U to vreme Saraceni su napali Siciliju, i vojvoda Olimpije pobeže tamo, gde je i umro.

Žrtva spletke

Tada je spletkom patrijarha-jeretika Pavla car poslao drugog vojvodu, Teodora, da veže i dovede papu pod optužbom, da je on u dosluhu sa Saracenima, kao i da ne poštuje Prečistu Bogomater.

Kada vojvoda stiže u Rim i pročita optužbu protiv pape, ovaj odgovori, da je to kleveta, da on nema nikakve zajednice sa Saracenima, protivnicima Hrišćanstva, "a prečistu Bogomater ako ko ne štuje i ne ispoveda i njoj se ne klanja, da bude proklet i ovoga i onoga veka”.

Ipak, to nije promenilo odluku i Papa bi vezan i doveden u Carigrad, gde je ležao dugo u tamnici, mučen teskobom i glađu, dok ga nisu osudili na progonstvo u Herson, gde je poživeo dve godine. Skončao je predavši dušu svoju Gospodu, 655. godine.

Dve godine pre njega umre okajani Pavle, a kad mu je car bio u poseti pred smrt, samo je okrenuo glavu i gorko plakao ispovedajući da je mnogo grešio protiv pape Martina, i moleći cara da Martina oslobodi.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike