Svečani ispraćaj kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka u Novom Sadu: Među njima i Mihailo, stariji sin Miloša Vučevića (FOTO)

31.08.2022

13:56

0

Patriotizam na delu - evo koja je poruka sina Miloša Vučevića svojim vršnjacima

Svečani ispraćaj kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka u Novom Sadu: Među njima i Mihailo, stariji sin Miloša Vučevića (FOTO)
mihajlo vucevic Foto nsuzivo.rsPavle Pejić (1) - Copyright Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svečani ispraćaj kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire u septembarskom roku, danas je upriličen u Novom Sadu. Ispraćaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji je svim polaznicima čestitao na odvažnosti, hrabrosti i spremnosti da rade za svoju državu.

Đurić: Ovim gestom ste pokazali koliko istinski volite našu Srbiju

- Odazvali ste se pozivu za dobrovoljno služenje vojnog roka i tim povodom želim da vam čestitam u ime grada Novog Sada. Ovim gestom ste pokazali koliko istinski volite našu Srbiju, a takav patriotizam zaslužuje i poštovanje i divljenje. Takođe, želim da čestitam i ovde prisutnim vojnicima koji su odslužili vojni rok. Vaše opredeljenje da štitite i branite svoju domovinu je nesebičan čin vredan svakog poštovanja. Naš imperativ je da imamo snažnu i modernu vojsku koja je spremna da reaguje u vanrednim okolnostima. Hvala Vojski Srbije na svemu što čini za ovaj narod. Grad Novi Sad će uvek biti tu, spreman da podrži i doprinese poboljšanju položaja pripadnika snaga bezbednosti – poručio je Đurić polzanicima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Prijavilo se ukupno 26 momaka i devojaka na odsluženje vojnog roka. Ovim činom, momci i devojke pokazali su patriotizam prema svojoj zemlji spremnost i želju da se osposobe, ako sutra bude zatrebalo da brane Republiku Srbiju, istaknuto je iz centra Ministarstva odbrane lokalne samouprave Novi Sad.

Potpukovnik Dimovski: Sve veća zainteresovanost kod mladih

- Ovi momci i devojke će narednih šest meseci služiti vojni rok u jedinicama Vojske Srbije. Mesec i  po dana u centrima za osnovnu obuku, nakon toga će mesec ipo dana biti na specijalističkoj obuci, a poslednja tri meseca će te veštine dograđivati u jedinicama Vojske Srbije. Moram da istaknem da je svakim uputnim rokom sve veća zainteresovanost kandidata za služenje vojnog roka kako momaka tako i devojaka – istakao je potpukovnik Dragan Dimovski, načelnik centra Ministarstva odbrane lokalne samouprave Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Dužnost kao mladog čoveka

Sin gradonačelnika Novog Sada Mihailo Vučević takođe je odlučio da od septembra bude deo dobrovoljnih vojnika Vojske Srbije. Kako kaže, na ovo gleda kao na neku vrstu psiho-fizičkog testiranja i kao njegovu dužnost kao mladog čoveka prema otadžbini.

- Očekujem neku vrstu testiranja i da iz svega toga izađem kao mnogo zrelija osoba. To je proces odrastanja koji smatram da svaka mlada osoba treba da prođe. Voleo bih da pozovem sve mlade ljude, momke i devojke da slede naš primer i da isto idu na dobrovoljno sliženje vojnog roka ili u školu rezervnih oficira - rekao je Mihailo Vučević, dodavši da je i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 

Ponosni tata je na svom Instagram profile okačio slike svog sina.

I žene se odvažile da pojačaju Vojsku Srbije

Da Vojska Srbije nije rezervisana samo za jači pol dokazale su tri devojke koje su od septembra odlučile da budu deo polaznika.

- Meni je cilj da branim našu zemlju. Takođe porodično negujemo tradiciju odlaska u vojsku i svi rade pri vojsci. Oduvek mi je bila želja da obučem uniformu. Volim kad vidim žensko u uniformi, srce mi je tada puno - rekla je Snežana Andrić, buduća vojnikinja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Mnoge pogodnosti nakon završenog vojnog roka

Obavezno služenje vojnog roka ukinuto je 2011. godine u Republici Srbiji. Nakon završetka vojnog roka polaznici mogu da zasnuju radni odnos u nekoj od jedinica vojske Srbije, u svojstvu profesionalnih vojnika. Međutim, ta znanja takođe mogu da iskoriste da bi se kasnije zaposlili u nekim institucijama Republike Srbije, ali i u nekim privatnim preduzećima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Vojnici na služenju vojnog roka imaju primanja u iznosu od 38 hiljada dinara, a slušaoci vojno-stručnog osposobljavanja za rezervne oficire imaju do 42 hiljade dinara.

Dobrovoljno služenje vojnog roka počinje sutra za sve polaznike Republike Srbije i traje narednih šest meseci.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike