Slepi i slabovidi u Subotici dobili govorni pikado - za njih je on više od sporta i igre! (VIDEO)

29.08.2022

20:12

0

Govorni pikado daje zvučnu informaciju o svemu što se dešava, odnosno koju boju je igrač pogodio, koliko ima poena, kada je završio, koja je runda

Slepi i slabovidi u Subotici dobili govorni pikado - za njih je on više od sporta i igre! (VIDEO)
Screenshot 2022-08-29 213726 - Copyright subotica.com

Gradsko udruženje slepih i slabovidih Subotice proteklog vikenda organizovalo je Međunarodni turnir u kuglanju, a u okviru ovog sportskog nadmetanja predstavljen je govorni pikado, koji je za slepe i slabovide osobe više od sporta.

Govorni pikado koji daje zvučnu informaciju o svemu što se dešava, odnosno koju boju je igrač pogodio, koliko ima poena, kada je završio, koja je runda, Subotičanima su predstavili članovi  Sportskog udruženja slepih "Svjetlost" iz Osijeka

- Igra na govornom pikadu u Hrvatskoj se igra više od 20 godina, postao je zvaničan sport za slepe i postoji liga za ekipno i pojedinačno takmičenje, kao i državo prvenstvo. Ona je od velikog značaja za psiho-fizičku samostalnost, za razvijanje socijalnih kontakata i podsticaj ljudima da budu aktivni – objašnjava za "subotica.com" Stojan Bjelajac iz Osijeka i dodaje:

- Pikado je važan i za koordinaciju u prostoru, orijentaciju, on je za nas više od igre. Naše udruženje je govorni pikado dobilo od grada Osijeka, koji je imao razumevanja za nas i naše potrebe.

Kako je predstavljeno, prvi navigacijski ton pikada se javlja za vreme bacanja strelica. Nakon tri bačene strelice, uključuje se drugi ton koji signalizira sledećem igraču da priđe aparatu, pokupi strelice, pritisne tipku start i počne svoje bacanje. 

- Govorni pikado bi nama, uz kuglanje i šah, bio još jedna sport kojim bi naši članovi mogli da se bave. Značilo bi za afirmaciju sporta kod naših članova, jer od 460 naših članova sportom se bavi njih petnaestak - ističe Svetlana Manji iz Udruženja slepih i slabovidih Subotice za portal "subotica.com".

Ona navodi i da ovog vikenda organizuju14. Međunarodni turnir u kuglanju u kome uz njih i ekipu iz Novog Sada učestvuju gosti iz Osijeka, Sarajeva i Pečuja.

- Imamo 28 učesnika a kako nemamo kuglanu u Subotici, takmičenje se održava u Bačkoj Topoli. Medalje su na ovom takmičenju sporedna stvar, mnogo važnije je druženje i socijalizacija naših članova - zaključila je ona. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: subotica.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike