Evo kada stiže vakcina protiv gripa u Srbiju: Doktori savetuju kada je najbolje vreme da je primite!

26.08.2022

14:52

0

Prošle sezone imunizacija protiv gripa je započeta 11. oktobra, prvo sa 100.000 "torvaks flu" vakcina koje je proizveo "Torlak"

Evo kada stiže vakcina protiv gripa u Srbiju: Doktori savetuju kada je najbolje vreme da je primite!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Od sezonskog gripa građani Srbije štitiće se ove sezone četvorovalentnom vakcinom francuskog proizvođača "Sanofi Paster". Svih 373.360 doza kupljenih u postupku javne nabavke trebalo bi da bude isporučeno do 1. oktobra. To će omogućiti da vakcinacija protiv najmasovnijeg sezonskog oboljenja počne od 10. oktobra, kada je po epidemiološkom kalendaru i najbolje vreme za zaštitu.

Iako grip kod nas obično stiže kasnije, uglavnom u decembru, mada je bilo i sezona kada je "poranio", za razvijanje imuniteta potrebne su tri do četiri nedelje, pa je i preporuka da se imunizacija obavi dok virusa još nema u cirkulaciji.

Kada vakcina bude isporučena, distribuiraće se po planu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" do svih regionalnih zavoda, a odatle u domove zdravlja.

Sanja Radojević Škodrić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, rekla je da po programu o obaveznoj imunizaciji postoje kategorije koje mogu da dobiju vakcinu o trošku države. To su, navela je, trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od šest meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje ne smeju zbog svoje bolesti da dobiju vakcine, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima.

Bojazan da bi moglo da dođe do sudara kovida 19 i sezonskog gripa, sa kojom je dočekana prošla sezona influence, vlada i pred novi nalet gripa. Lane je tek sporadično, gotovo na nivou statističke greške registrovana flurona, odnosno preklapanje gripa i kovida, ali postoji rizik da ove godine bude drugačije.

- Vakcinaciju protiv gripa uvek bi trebalo shvatiti ozbiljno, a ove godine naročito, posebno u rizičnim grupama, kao što su stariji od 65 i hronično oboleli - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- Kod njih grip može da dovede do ozbiljnih komplikacija, pa i fatalnog ishoda, posebno ako se na to nadoveže i infekcija virusom korona. Preporuka je da se ugroženi vakcinišu sa obema vakcinama, i protiv gripa, i protiv korone, bez obzira na to da li primaju četvrtu ili petu dozu antikovid zaštite. Najbolje bi bilo kada bi proizvođači ponudili set u istom špricu. To je verovatno moguće kod "sanofi" vakcina, jer je ta zaštita protiv kovida pravljena po istoj tehnologiji kao što se proizvodi antigrip vakcina.

Prošle sezone imunizacija protiv gripa je započeta 11. oktobra, prvo sa 100.000 "torvaks flu" vakcina koje je proizveo "Torlak" i registrovana je za primenu kod osoba do 65 godina, a onda je imunizacija nastavljena uvoznom četvorovalentnom vakcinom, koja je kupljena u količini od oko 470.000 doza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike