Traže 790 dinara mesečno na godinu dana, a onda podmetnu ljudima ugovor od 100.000 dinara! Nova prevara putujućih trgovaca!

23.08.2022

06:30

1

Autor: R.M.

Prodaju proizvode sa maržom i do 300 odsto, a uvoze ih po jako niskim cenama

Traže 790 dinara mesečno na godinu dana, a onda podmetnu ljudima ugovor od 100.000 dinara! Nova prevara putujućih trgovaca!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nacionalna organizacije potrošača Srbije skrenula je pažnju javnosti na rad firme koja, kako se tvrdi, nudi plaćanje svoje robe znatno niže nego što piše u ugovoru koji kupci potpisuju.

- Prilikom pozivanja potrošača u cilju ugovaranja dolaska prodavca na adresu saopštava im se iznos od 790 dinara mesečno na godinu dana. Nakon obavljene posete, potrošačima se ugovor znatno promeni i iznosi neverovatnih 99.990 dinara?! - piše u saopštenju NOPS-a.

U organizaciji su nam objasnili da ovo nije jedini vid zablude u koji se dovode, najčešće, stariji kupci, odnosno penzioneri.

- Oni rade po principu prodaje od vrata do vrata ili zovu na prezentacije. Prodaju proizvode sa maržom i do 300 odsto, a uvoze je po jako niskim cenama. Najčešće ubeđuju penzionere kako će im ti proizvodi pomoći u zdravstvenom stanju i produžiti životni vek i podmetnu im ugovor. Potrošač se, kada potpiše ugovor, obavezao da će kupiti proizvod po ceni od 100.000 dinara, a realna cena je možda 10.000 dinara. I tako dovode potrošača u zabludu, jer ti prozvodi nisu prošli medicinsku kontrolu, već samo carinsku. A od medicinskih dokumenata ništa ne poseduju - objašnjavaju u NOPS-u. 

Profimedia
 

S druge strane, ovo nije jedini model kako koriste lakomislenost kupaca.

- Recimo, kažu da je kupac dobio određeni poklon, a da je potrebno da plate samo PTT troškove. A potrošač prilikom preuzimanja misli da potpisuje saglasnost za troškove, a zapravo je potpisao ugovor na 12 meseci da mu se skida sa penzije - objašnjavaju u NOPS-u.

Apsurdno je to, kako kažu, što ovo što rade firme nije protivzakonito.

- Postoji manjak inspekcijske kontrole. Ako neko registruje DOO i bavi se prodajom od vrata do vrata, to je u startu sumnjivo. U redu je sa minimalnim maržama da se radi, ali nažalost vlasnicima tih firmi je na prvom mestu da za što kraći period dođu do astronomskih zarada. Nažalost, to je apsolutno dozvoljeno, jer Srbija ima slobodno tržište za formiranje cena, tako da oni mogu formirati maržu koliko hoće. A uvek će naći bar nekog potrošača kome će prodati proizvod. Dovoljno je da nađu dva-tri kupca i oni su pokrili troškove - kažu u NOPS-u. 

Dodaju da se kupci mogu jedino sami zaštiti tako što neće kupovati na tim prezentacijama.

- Prezentacije treba da se gledaju kao okupljanja, a ne mesta gde se nešto kupuje. A svakako, stariji ljudi uvek treba da se obrate mlađima i da se posavetuju sa nekim pre nego što se upuste u ovakvu kupovinu - poručili su oni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike