Nekada nudili posteljinu preko telefona, sada prodaju oružje! I to za samo 1.500 dinara!

02.05.2022

06:30

0

"Kada hoćete da kupite biber sprej, koji je legalan i dozvoljen samo za punoletna lica, vi niste dužni ni da prodavcu pokažete ličnu kartu"

Nekada nudili posteljinu preko telefona, sada prodaju oružje! I to za samo 1.500 dinara!
biber sprej zena - Copyright Profimedia

Većina ljudi navikla je na to da ih na telefone zivkaju trgovci i onda im nude obično da budu deo neke promocije, gde bi kupili skupu posteljinu, ili učestvuju u nekoj nagradnoj igri gde bi ih opet "odrali" za neki paket robe koja u prodavnici košta duplo manje. 

Međutim, čini se da su "telefonski trgovci" otišli korak dalje pa se pojavila firma koja prodaje biber sprej!

Sa jednog fiksnog telefona sa pozivnim brojem za Novi Sad, čitateljka 24sedam Marija, dobila je poziv na mobilni od devojke koja je rekla da zove iz privatne firme "Centar za bezbednost". Ona joj je tom prilikom ponudila da kupi biber sprej po akcijskoj ceni od 1.500 dinara.

- Pitala sam odakle im moj broj telefona uopšte i kako to tako nasumično rade... nisu me pitali ni za godište, mogu da budem maloletna, oni to ne znaju. Na to mi je ona odgovorila da sam popunila neku anketu i da su tako došli do mene - kaže nam Marija.

Ali ona je sigurna da nije popunjavala nikakve ankete, a kamoli vezane za sigurnost i bezbednost.

Kada je naša redakcija pozvala firmu, želeći da se raspita o prodaji i proizvodima, potrvdili su da je u pitanju privatna firma koja sprovodi akciju i prodaje biber sprejeve jer je "potreban devojkama da bi se zaštitile na ulici".

Međutim, firma pod nazivom "Centar za bezbednost" ne postoji u APR-u i o broju telefona na koji smo ih zvali, a sa kog je Mariji već upućen poziv, nema nikakvih podataka. Nije registrovan ni na pravno, ni na fizičko lice.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović za 24sedam objašnjava da je veliki problem to što oni ne znaju kome prodaju taj proizvod. Iako je legalan, biber sprej ipak spada pod lako oružje.

- Kada hoćete da kupite biber sprej, koji je legalan i dozvoljen samo za punoletna lica, vi niste dužni da prodavcu pokažete ličnu kartu. Znamo da po zakonu samo policija sme da legitimiše. Kako ćete vi onda danas da utvrdite ko je maloletan ko nije, kad jedino ko može da vas legitimiše su ovlašćena službena lica - kaže on.

Foto: Printscreen FB Darko Trifunović
Darko Trifunović

Trifunović objašnjava i da sve u vezi sa ovom prodajom ima elemente prevare.

- U pitanju je direktna, nezakonita prodaja i dosta elemenata su nelegalni. Prva stvar je firma koja ne postoji u APR-u i nije registrovana, druga stvar neko je zloupotrebio lične podatke građana. Prvatna firma, kako se predstavlja mora biti registrovana, jer nevladine organizacije ne mogu da vrše direktne prodaje. To sve ima elemente prevare i šta ako vi to platite i neko vam pošalje nešto sasvim drugo, vi nemate koga da prijavite jer ste proizvod kupili od nepostojećeg pravnog lica - kaže on i dodaje:

- Takođe, ni fiksni telefon nije registrovan ni na pravno, ni na fizičko lice. Postoje takozvane "ghost centrale" koje vama na telefonu pokazuju broj, ali je on nepostojeći. Ipak, ako vi možete da ga pozovete onda je jedini način da vidite da li broj ima vlasnika, ako nema, onda ste i vi deo prevare. Ako se ispostavi da broj ipak postoji, a registrovan je na fizičko lice to je još gore - kaže on.

Trufunović ističe i da je u ovakvoj situaciji čovek koji kupi proizvod od neproverene firme sam kriv i učestvuje u prevari, jer ne postoji način da se ta prevara prijavi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike