Crkvena zvona čuće se posle 80 godina! Hram Svete Trojice su minirali Nemci, ali Srbi su odlazili na liturgije i pod otvorenim nebom (FOTO)

07.08.2022

06:35

0

Molitve i liturgije su se održavale na ruševinama hrama, pod otvorenim nebom

Crkvena zvona čuće se posle 80 godina! Hram Svete Trojice su minirali Nemci, ali Srbi su odlazili na liturgije i pod otvorenim nebom (FOTO)
IMG_5799_109766376259291 - Copyright Emilija Bastajić

Tokom Drugog svetskog rata došlo je do rušenja Hrama Svete Trojice u Kupinovu, miniranjem zvonika, i to iz više pokušaja. Nakon pada zvonika urušila se bogomolja koja datira iz 19. veka, a ostali su delovi zidova, lukovi i nebeski svod. Meštani ovog sremačkog sela nikada nisu zaboravili na stare zidine, pa su odlazili na liturgije pod otvorenim nebom, iako su imali još jednu crkvu i jedan manastir u selu. 

Bez obzira na to što je crkva bila porušena, narod je dolazio svake godine na svetu liturgiju na praznik Svete Trojice - Duhove. 

Emilija Bastajić
 

- Sveta liturgija je služena pod otvorenim nebom, na Duhove ili Dove, što bismo mi Kupinci rekli. Tokom svih ovih decenija ni životinje ga nisu napuštale, pa su tako rode na vrhovima hrama imale svoja gnezda i oglašavale se umesto zvona. Nismo imali nikakav strah da li je bezbedno biti na tim ostacima, jer smo služili Gospodu i samo njegovo prisustvo se osećalo. Bili smo sigurni, a bogosluženja pod nebeskim svodom bila su nešto neopisivo - kaže mlada meštanka Kupinova Emilija Bastajić. 

Ona je od samog postavljanja projekta obnove, koji je počeo 2016, uz Hram, i beleži svaki trenutak izgradnje, želeći da narodu pokaže kako se velika svetinja ponovo useljava u njihovo selo. Hram Svete Trojice navodno je pre dva veka sagrađen po projektu Sabrone crkve u Beogradu. Kupinci su hram sagradili jer su želeli da pokažu koliko je selo koje je poteklo od despotskog grada bilo značajno.

Nakon Drugog svetskog rata biva porušen, sve do pre šest godina, kada je ruka Svete majke Angeline bila nošena kroz ceo Srem. Mošti su u Kupinovu boravile sedam dana. I to je bio dan kada se majka Angelina vratila u svoje mesto. Dok je ruka boravila u Kupinovu dešavala su se čuda. Ubrzo nakon toga preosvećeni vladika sremski Vasilije darovao je delić ruke koji se i dan-danas nalazi u Hramu Svetog Apostola Luke.

Najznačajniji događaj bilo je ponovno stavljanje zvonika na Hram, posle 80 godina.

- Taj osećaj, tu radost ne mogu opisati rečima. Ujutru smo otišli na liturgiju u Crkvu Svetog apostola i jevangeliste Luke, a potom do Hrama Svete Trojice da prisustvujemo ovom istorijskom danu za naše selo. U jednom momentu je sve delovalo nestvarno, kao u nekom snu. Skupilo se dosta sveta i svi su se divili čudu koje je posle toliko vremena uspelo da se dogodi. Pevala se pesma mati Angelini, našoj zaštitnici i molitvenici pred Gospodom - kaže naša sagovornica.

Ko je bila mati Angelina?

Prepodobna mati Angelina bila je supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurđa Brankovića. U srednjovekovnom gradu Kupiniku je osnovala školu za mlade devojke, koje su stizale iz svih krajeva u Ugarskoj. Živele su uz nju i polako učile i savladavale važne veštine vođenja domaćinstva, nege, ručnog rada i skladnog odevanja. Učila ih je molitvama i jevanđeljima, kao i žitijama velikana. Na odlasku, svaku devojku je zavetovala da to što je čula i naučila prenese svojim rođakama i drugaricama i budućoj deci.

Brinula se o rukopisnom nasleđu porodice Branković. Nakon smrti svog sina Jovana, čije se telo kasnije pokazalo kao netruležno, zamonašila se i svojim odricanjem, ljubavlju, požrtvovanošću, molitvama i podvigom ispunila je zakon jevanđelske ljubavi. Mati Angelina nije bila samo brižna majka svojoj deci, već i čitavom srpskom narodu kome je posvetila svoj život.

Emilija Bastajić
 

U nedelju, 7. avgusta održaće se, povodom obnove Hrama Svete Trojice, Sabor majke Angeline u Kupinovu, koji počinje u 8.30 dočekom njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija ispred Hrama Svetog Apostola i jevanđeliste Luke, a potom sledi litija sa moštima Svete mati Angeline do obnovljenog hrama, gde će se održati prva sveta arhijerejska litugija u obnovljenom hramu.

Zvona će se ponovo čuti posle 80 godina!

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike