Jedna je majka! Niški lekari uspešno izveli transplantaciju bubrega: Blagica podarila novi život ćerki Marini

24.07.2022

10:33

0

Ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima jos par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje

Jedna je majka! Niški lekari uspešno izveli transplantaciju bubrega: Blagica podarila novi život ćerki Marini
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš uspešno je izvršena srodnička transplantacija bubrega. Ove radosne vesti podelio je na društvenim mrežama doktor Kliničkog centra.

Ovo je inače, druga po redu ovakva operacija u poslednjih mesec dana.

- Ovog puta je majka Blagica (61) donirala bubreg ćerki Marini (37). Transplantacija se radi istovremeno u dve operacione sale: u jednoj urološka ekipa uzima bubreg od donora, a u drugoj naša kardio-vaskularna ekipa radi njegovo presađivanje kod primaoca. U ceo proces je uključeno oko 30-40 ljudi (nefrolozi, hirurzi, anesteziolozi, radiolozi, transfuziolozi, kardiolozi, instrumentarke, perfuzeri, anestetičari, sestre u intenzivnoj nezi, pomoćno osoblje, higijeničari…) i upravo ova činjenica pokazuje koliko je to složena procedura. Zahvaljujem se celoj ekipi na izvanredno urađenom poslu i posvećenosti koju su pokazali. Po ko zna koji put čine me ponosnim što sam njihov kapiten… - istakao je doktor Dragan Milić i nastavio:

- Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više neće trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima jos par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje. Zato vas molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima. Naša će klinika inicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca, UKC Niš je spreman za taj sledeći korak. Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila naša klinika (PCR aparati i Luminex mašina..) moći ćemo da radimo ne samo transplantacije, već ćemo biti u prilici da uradimo i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju. Siguran sam da će nas Uprava UKC Niš podržati u ovoj nameri. Podršku očekujemo i od ministarstva zdravlja jer ovo mora da bude državni projekat. Grad Niš i Jug Srbije to zaslužuju. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike