Srbija danas u crvenom - uključen alarm: Pred nama je izuzetno vreo dan - kako pomoći osobi koja kolabira?

23.07.2022

05:24

0

Tokom sledeće sedmice najtopliji dan će biti utorak

Srbija danas u crvenom - uključen alarm: Pred nama je izuzetno vreo dan - kako pomoći osobi koja kolabira?
Ilustracija - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Zbog visokih temperatura u celoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u poslednjoj dekadi jula na području Srbije biti veoma toplo.

Maksimalna temperatura danas 37 do 41 stepen Celzijusa.

Sutra u većem delu zemlje pad temperature na 32 do 35 stepeni, samo će se na krajnjem jugu i jugoistoku zadržati veoma toplo, od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

Tokom sledeće sedmice najtopliji dan će biti utorak.

Batut je ranije izdao savete kako se rashladiti.

Tuširајtе sе ili kupајtе u rаshlаđеnој vоdi. Mоžеtе dа primеnjuјеtе i hlаdnе оblоgе, pеškirе, sunđеrе, kupkе zа stоpаlа, itd. Nоsitе lаgаnu, kоmоtnu оdеću оd prirоdnih mаtеriјаlа, svеtlih bоја. Аkо izlаzitе nаpоljе, nоsitе šеšir ili kаpu sа širоkim оbоdоm i nаоčаrе zа suncе.

Kоristitе pаmučnu pоstеljinu. Rеdоvnо unоsitе tеčnоst, prе svеgа vоdu. Isključitе аlkоhоl i smаnjitе unоs kаfе i gаzirаnih bеzаlkоhоlnih pićа. Uzimајtе mаnjе а čеšćе оbrоkе. Izbеgаvајtе hrаnu sа visокim sаdržајеm prоtеinа.

Budući da je toplota velika, nije retka pojava sunčanice i kolabiranja na ulicama.

Bojana Banjević, stručna saradnica za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije,  je za TV Prva objasnila najpre kako razlikovati da je neko kolabirao ili se onesvestio usled srčanog zastoja.

- To je veoma lako razlikovati, glavna razlika je u disanju. Ukoliko osoba nema disanje, znači da je došlo do srčanog zastoja i da treba što pre da započnemo reanimaciju. Ako osoba diše, a bez svesti je, u skladu sa sadašnjim vremenskim uslovima, da je u pitanju sunčanica, da je nastao kolaps i onda je zbrinjavanje drugačije.

Banjevićeva je istakla da se u slučaju srčanog zastoja odmah poziva hitna pomoć, a u međuvremenu vrši masaža srca. Objasnila je i kako treba postupiti kada osoba izgubi svest zbog vrućine.

- Ukoliko je došlo do sunčanice i kolapsa, ako se neko onesvestio od vrućine, u tom momentu je najvažnije obezbediti hlad, da tog nekog ne zbrinjavamo na suncu. Obezbedimo hlad, podignemo noge i umijemo tu osobu, osvežimo malo na pregibe zglobova i kada osoba počne da dolazi sebi, prvo u sedeći položaj i damo neki osvežavajući napitak - poručila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike