Stručnjak objasnio: Kako da se zaštite od sunca i pomognete osobi koju je udarila sunčanica!

20.06.2022

13:57

0

Autor: M. Š.

Uvek sa sobom imajte flašicu, dve , vode

Stručnjak objasnio: Kako da se zaštite od sunca i pomognete osobi koju je udarila sunčanica!
viber_image_2022-06-20_15-56-15-799 - Copyright Profimedia

Vremenske prilike prave letnje, a sunce užareno i potencijalno opasno, pogotovo ako u piku vrućine šetate pod vrelom zvezdom.

Nije uopšte nebična pojava sunčanice, a kako bi to izbegli, nudimo par praktičnih saveta. Ujedno prenosimo reči stručnjaka, kako pomoći nekome koga je udarila sunčanica.

Bojana Banjević, stručna saradnica za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije,  je za TV Prva objasnila najpre kako razlikovati da je neko kolabirao ili se onesvestio usled srčanog zastoja.

- To je veoma lako razlikovati, glavna razlika je u disanju. Ukoliko osoba nema disanje, znači da je došlo do srčanog zastoja i da treba što pre da započnemo reanimaciju. Ako osoba diše, a bez svesti je, u skladu sa sadašnjim vremenskim uslovima, da je u pitanju sunčanica, da je nastao kolaps i onda je zbrinjavanje drugačije.

Banjevićeva je istakla da se u slučaju srčanog zastoja odmah poziva hitna pomoć, a u međuvremenu vrši masaža srca. Objasnila je i kako treba postupiti kada osoba izgubi svest zbog vrućine.

- Ukoliko je došlo do sunčanice i kolapsa, ako se neko onesvestio od vrućine, u tom momentu je najvažnije obezbediti hlad, da tog nekog ne zbrinjavamo na suncu. Obezbedimo hlad, podignemo noge i umijemo tu osobu, osvežimo malo na pregibe zglobova i kada osoba počne da dolazi sebi, prvo u sedeći položaj i damo neki osvežavajući napitak - poručila je ona.

Kako se zaštiti od sunca?

Par praktičnih saveta, koji vam mogu pomoći u vrelim danima:

  • Leto podrazumeva nošenje lepršave i lagane garderobe. Vodite računa o bojama, jer tamnije boje više upijaju svetlost, tako da crninu ostavite u ormanu i nabacite odeću pastelnih boja. Osobama veome svetle puti i onima koji imaju problem sa alergijom se preporučuju dugi rukavi. Ako već morate nositi tokom vrućeg perioda duže rukave, neka budu beli i od što laganijeg ili pamučnog materijala.
  • Kako ne bi oštetili vid tokom leta, nabavite sebi naočare koje pružaju zaštitu od UV zračenja.
  • Uz pomoć šešira pružite hlad svom nosu, vratu i dekolteu. Stručnjaci na sav glas već godinama pričaju da se najveći broj slučajeva raka kože odnosi na glavu, vrat i ruke.
  • Namažite zaštitnu kremu na delove tela koji su izloženi suncu
  • Uvek sa sobom imajte flašicu, dve , vode.

Leto ove godine počinje sutra, 21. juna, u 11.13 časova, dok će u isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Sunce će u Beogradu izaći u 04.51, a zaći u 20.27, tako da će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, dok će noć trajati svega osam sati i 24 minuta.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike