Hajle Selasije: Car careva, gospodar gospodara, osvajački lav judejskog plemena, izabranik Božji, bio je najodlikovaniji čovek u istoriji

23.07.2023

07:15

0

Autor: I. P.

Bio je 225. potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe

Hajle Selasije: Car careva, gospodar gospodara, osvajački lav judejskog plemena, izabranik Božji, bio je najodlikovaniji čovek u istoriji
Hajle Selasije - Copyright Profimedia

Na današnji dan 1892. rođen je Hajle Selasije I, etiopski car od 1930. godine.

Iz zemlje je izbegao 1936, posle italijanske okupacije, a vratio se 1941. i vladao do 1974, kad je zbačen državnim udarom.

Rođen je 23. jula 1892. u etiopskom naselju Ejersa Goro pod imenom Tafari Makonen. Iako je bio kraljevskog porekla, verovatno nije ni sanjao da će  jednoga dana postati apsolutni vladar i (poslednji) car Etiopije - svetu poznat po imenu Hajle Selasije.

Hajle na etiopskom jeziku znači „snaga“, a Selasije znači „Sveto trojstvo“ - dakle Hajle Selasije otprilike može da se prevede kao „Snaga Svetog Trojstva“. 

Wikipedia
 

Njegova cela titula, dok je vladao, bila je: njegovo carsko veličanstvo Hajle Selasije I, car careva, gospodar gospodara, osvajački lav judejskog plemena, izabranik Božji.

Bio je 225. potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe.

Etiopsko carstvo, nekada poznato i po nazivu Abisinija, na vrhuncu svoje moći obuhvatalo je delove južnog Egipta, istočnog Sudana, Jemena i zapad Saudijske Arabije. Carstvo je postojalo još od prve polovine 12. veka - u vreme kada je Hajle Selasije proglašen carem (2. novembra 1930.) Etiopija je slovila za najstarije carstvo na svetu.

Etiopija je u kontekstu Afrike jedan veliki i fascinantni izuzetak i po tome što je jedina izvorna afrička politička tvorevina koja se uspešno odbranila od napada evropskog kolonijalizma u 19. i 20. veku. 

Tokom 58 godina koliko je vladao, prvo kao regent, a zatim i kao car, Hajle Selasije je dobio brojne počasti i odlikovanja, kako u Etiopiji, tako i u inostranstvu. 

Profimedia
 

Kao rezultat mnogobrojnih poseta stranim državama postao je jedna od najodlikovanijih ličnosti u ljudskoj istoriji. Ginisova knjiga rekorda ga je prepoznala kao najodlikovaniju osobu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike