Beograd se našao na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha u svetu: Disalo se "na škrge"

24.10.2020

18:22 >> 09:53

0

To, međutim, nije jedini srpski grad gde se diše na škrge, jer su zagađeni bili i Kosjerić, Novi Pazar, Valjevo i Niš

Beograd se našao na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha u svetu: Disalo se "na škrge"
Copyright Profimedia

“Teško se diše: Prestonica treća po zagađenosti vazduha”, “Gušimo se”, “Koliko nas košta zagađenje?” “Ovo je opasno po život”, samo su neki od naslova koji su proteklih dana osvanuli u medijima.

Što zbog početka grejne sezone, što zbog magle koja je svakog jutra prisutna u nižim delovima vazduha, Beograd, Kosjerić, Novi Pazar, Valjevo, Niš  su i ove jeseni u vrhu liste  zagađenih gradova u Srbiji.

Beograd se juče našao na četvrtom mestu liste najzagađenijih gradova u svetu pokazali su današnji podaci stanice “Air visual”. Koeficijent zagađenosti u prestonici iznosi 165.

printscreen/Airvisual

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine stoji da je vazduh najzagađeniji kod Mostara i na Vračaru.

Da li ste znali?

Magla i zagađen vazduh, odnosno dim koji nastaje paljenjen njiva su jedni od čestih uzročnika saoraćajnih nesreća. Stručnjaci savetuju da se drži propisno rastojanje i smanji  brzina, jer je na auto-putevima Srbije za tri godine poginulo 250 lica od čega 20 samo u dva lančana sudara izazvana maglom i paljenjem njiva.

Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine nedavno je rekao za naš portal da je kvalitet vazduha u Srbiji karakterističan za ovo doba godine.

Printscreen/Agencija za zaštitu životne sredine

– Najveći problem su ložišta, kojih samo u Beogradu ima nekoliko desetina hiljada, a potom i velika frekvencija saobraćaja – objašnjava Radović.

S njim je saglasan i Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje, koji za naš portal naveo da se štetne PM čestice zadržavaju u vazduhu i zbog vremenskih prilika.

On ističe da se kvalitet vazduha ocenjuje na godišnjem nivou i da ako polutanti budu iznad vrednosti tada je vazduh treće kategorije. U Beogradu je, naglašava, takav vazduh poslednjih nekoliko godina i to zbog suspendovanih čestica PM 10 i PM  2,5.

Loš standard i zagađen vazduh

Pixabay

Prema njegovim rečima te opasne čestice najčešće oslobađaju kućna ložišta gde se sagoreva čvrsto gorivo ugalj, drva, plastika.

Ono što stručnjaci ističu kao veliki problem i prvi veliki korak ka rešanju problema je prelazak na kvalitetnija goriva, posebno kada je reč o domaćinstvima.

-Kvalitet gorova je, ipaka određen platežnom moći stanovništva. Manje individialne kotlarnice i dalje troše mazut i ugalj. Nije alarmantna situacija, ali može bolje. Da se menja ložište nije lako. Svako bi voleo struju na klik, na gas…ali to malo teže, možda da tu država pomogne nekim subvencijama za kupovinu novih peći… Ono što možemo je da se ne parkiramo u žutoj traci i usporavamo saobraćaj, jer je potrošnja goriva najveća zbog stani – kreni. Možete da idete peške ili biciklom na posao ili da koristite gradski prevoz – naglašava Šoštarić.

PM čestice imaju manje od 10 mikrometara

PM-10 čestice su dobile naziv po svojoj veličini – one imaju manje od 10 mikrometara,. Radi poređenja, ljudska dlaka je široka oko 100 mikrometara. I, dok se krupnije čestice zadržavaju, na primer u nosu, ove čestice prodiru u pluća. Do 50 mikrograma vazduh je prihvatljiv, a preko toga kažemo da je vazduh zagađen.

 

Opasno za decu i trudnice

Preporuka nadležnih, posebno za hronične i kardiovaskularne bolesnike, je da se što manje boravi napolju kada su koncentracije PM čestica visoke – čak i kada je 25 stepeni napolju.

Ugrožene su i osetljive grupe – deca , stariji, trudnice, dojilje. Preporuke i ZSO i Evropske agencije za zaštitu životne sredine su da kada se predviđaju dani sa povećanom koncentracijom susprendovanih čestica i azotnih oksida, obavezan je konatakt sa lekarom i korigovanje terapije.

Ono na šta lekari posebno stavljaju akcenat je i činjenica da je epidemija koronavirusa u punom jeku i da su šanse od zaraze ovim virusom mnogo veće, pa zbog toga budite oprezni i pokušajte da smanjite boravak napolju ili nosite nano maske, jer one jedine štite o aerozagađanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike