Turisti, oprez! Ograničena količina jedne namirnice koju možete doneti iz Grčke: Ali to nije sve, posebno obratite pažnju na nakit i aparate

19.07.2022

11:45

0

Preporuka Uprave carine putnicima je da prilikom prelaska granice prijave sve što sa sobom nose

Turisti, oprez! Ograničena količina jedne namirnice koju možete doneti iz Grčke: Ali to nije sve, posebno obratite pažnju na nakit i aparate
Carina svašta pronađe, sud sve nelegalno oduzme - Copyright Profimedia Pixabay Tanjug/Aleksandra Orlić

U jeku smo letnje sezone, a putnici koji tranzitiraju kroz Srbiju, kao i naši državljani koji putuju u inostranstvo, često na odmor idu sopstvenim prevozom. Ovaj oblik prevoza je poprilično komforniji i dozvoljava više prtljaga, ali veliki broj građana nije svestan šta zapravo sme da prenese  i u kojoj količini?

U Upravi carine su detaljno objasnili na šta bi putnici trebalo da obrate pažnju, šta podleže carini i šta se tretira kao šverc.

1. Tehnički uređaji

Verovatno na odmor sa sobom nosite laptop, tablet ili fotoaparat. Kada ovo nisu novi uređaji, smatraju se delom vašeg ličnog prtljaga, koji je oslobođen plaćanja uvoznih dažbina. Ali to ne znači da ih ne morate prijaviti cariniku prilikom prelaska granice, na šta skreću pažnju i u Upravi carina.

Šta je lični prtljag?

Lični prtljag je oslobođen plaćanja uvoznih dažbina, a njega čine svi predmeti (nekomercijalnog karaktera) koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju. To su, primera radi odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem.

Međutim, ukoliko su uređaji novi i skuplji od 100 evra, takođe je potrebno da ih prijavite kako bi bili ocarinjeni, a kod sebe morate imati i račun kao dokaz o kupovini.

Ono što je veoma važno znati je da postoje i uređaji koji nisu novi, a zahtevaju dodatnu propratnu dokumentaciju! Naime, radi se o opremi koju koriste profesionalci i koja kao takva ima posebnu namenu, a obično je i velike vrednosti.

Da bi ovu opremu preneli preko granice, potreban je takozvani ATA karnet, međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijih roba kojima se trguje u svetu. 

- ATA karnetom roba cirkuliše neocarinjena za period od jedne godine na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače sledi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno uvoz - piše na portalu Privredne komore Srbije, koja i izdaje ovaj dokument.

2. Nakit

Kada se radi o nakitu i dragocenostima treba voditi računa da se ličnim smatra onaj nakit koji se nosi na sebi ili u prtljagu, za koji se može smatrati da je u upotrebi. Međutim ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite. Veoma je važno da to učinite, jer carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocenosti, pa se lako možete naći u prekršaju.

Zapitali smo se šta znači "dosta" nakita, s obzirom da zakonom nije precizirana dozvoljena gramaža unosa i iznosa zlata. U Upravi carina su nam objasnili da procenu vrši carinik i da, najprostije objašnjeno, "zlatni lanac debljine kaiša ili istovremeno pet narukvica i deset lančića" ne možete preneti preko granice.

Poznat je slučaj od pre nekoliko godina, kada su putnici pokušali da iz Srbije iznesu 11 kilograma zlatnog nakita, objašnjavajući da idu na svadbu, pa da mladi treba da daruju nakit. Niko nije poverovao u ovo i ispostavilo se da je u pitanju bio pokraden nakit. 

Foto: Uprava carine
 

3. Hrana/piće

Putnik sa sobom može unositi i iznositi hranu u razumnoj količini, za koju je očigledno da je namenjena za lične potrebe i potrebe članova porodice, a koja je fabrički upakovana. Ukoliko unosite hranu životinjskog porekla, njena količina je ograničena na najviše jedan kilogram. Deo ličnog prtljaga može biti i jedan litar žestokog alkoholnog pića ili jedan litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuća kombinacija navedenih pića i jedan litar ostalih vina.

Količina cigareta ograničena je na 50 cigareta, 25 cigarilosa (cigare do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda.

Ne možete, na primer, uneti 15 litara maslinovog ulja iz Grčke, jer navedena količina ukazuje da je u pitanju komercijalna upotreba, odnosno dalja preprodaja. 

Promo:24sedam/AgroTV
 

4. Novac

Za putnike je najvažnije da znaju da sa sobom ne mogu nositi robu trgovačkog karaktera, koja po svojoj količini ukazuje da se radi o nečemu što je namenjeno daljoj preprodaji, a ne njihovim ličnim potrebama ili potrebama njihove porodice i domaćinstva. Ako se takva roba pronađe putnik je automatski u carinskom prekršaju.

Sem toga, važno je napomenuti da se preko državne granice ne može preneti gotov novac u iznosu većem od 10.000 evra.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

5. Lekovi

Kao deo ličnog prtljaga putnik može unositi ili iznositi lekove za ličnu upotrebu, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s njim i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju ne dužu od 15 dana. U tom slučaju mišljenje lekara nije potrebno.

Međutim, ukoliko se radi o većoj količini lekova potrebnoj za sprovođenje uobičajne terapije, koja ne može biti veća od one koja vam je potrebna za šest meseci u toku kalendarske godine, dužni ste da carinskom službeniku pokažete na uvid odobrenje nadležnog ministarstva (koje se izdaje na osnovu mišljenja izabranog lekara) za unošenje, odnosno iznošenje lekova za lične potrebe.

Preporuka Uprave carine putnicima je da prilikom prelaska granice prijave sve što sa sobom nose, kako bi izbegli potencijalne neprijatnosti, eventualno oduzimanje nekih predmeta i na kraju, kaznu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike