Svetac koji je slepima vraćao vid: Danas slavimo Prepodobnog Davida Solunskog

09.07.2023

06:35

0

Mnogobrojnim čudesima svojim zadivio je ljude

Svetac koji je slepima vraćao vid: Danas slavimo Prepodobnog Davida Solunskog
Sveti David Solunski - Copyright Printscreen/YouTube/ Uncreated Light Press

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju prepodobnog Davida solunskog.

Prepodobni David rodom je bio Solunjanin. Čitajući Sveto Pismo i žitija svetih muževa on se trudio da ih podražava, a osobito svetim stubovima. On se popeo na jedno bademovo drvo sedeći bez ičega na njegovim granama, tu je tešio korisnim savetima sve one koji su mu dolazili. 

Njegov um je bio ustremljen ka božanskoj visini, zato ga je Bog obogatio darom čudotvorstva i on je postao svetozarni stub Crkve, koji je svojim čudesima prosvećivao sve.

Neki njegovi učenici su ga molili da siđe sa drveta i da živi u keliji koju će mu oni napraviti. Ipak, sveti David je tri godine ostao na drvetu. Tada mu se javio anđeo Gospodnji i rekao mu da je Gospod ispunio njegove molitve i podario mu smirenoumlje i pobožnost koju je od Boga tražio. Zatim je sišao sa drveta i uselio se u keliju koju su mu napravili pod bademovim drvetom. Podnoseći svaku oskudicu, zimu i vrućinu dostigao je bestrašće.

Toliko se očistio postom, molitvom i bdenjem, da se udostojio primiti veliku blagodat od Boga. 

Mnogobrojnim čudesima svojim zadivio je ljude.

Kada se mladić približio keliji krenuo je da vrišti kako ga prži oganj i onda je David pružio ruku kroz prozorče, blagoslovio ga je i izgnao demona iz njega. Jednu slepu ženu, koju su mu doveli, on pomolivši se Bogu, blagoslovio je znakom krsta i ona je odmah progledala.

Mitropolit Solunski Aristid i svi velikaši i građani zamolili su jednom prepodobnoga da ode u Carigrad caru Justinijanu (527-565) radi završavanja nekih gradskih poslova.

Pri susretu sa carem je uzeo žara na ruku, metnuo tamjan, i okadio cara, bez ikakve povrede ruke svoje. Videvši to, car mu se pokloni do zemlje. 

Pri povratku natrag u Solun prepodobni se, po predskazanju, upokojio na domaku grada 548. godine. Njegovo sveto telo je preneto u grad i sahranjeno u manastiru mučenika Teodora i Merkurija.

Mošti su ostale cele i nisu istrulile.

Svojim anđeoskim životom i natprirodnim čudesima ovaj blaženi otac prevazišao je granice ljudske prirode i otišao je ka Gospodu svome, koga je još kao mlad zavoleo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike