U kultnom kafiću Sava centra sedeli su Putin, Gadafi, Majls Dejvis: Konobari koji su ih služili sada odlaze...

26.10.2020

20:01 >> 19:28

0

Autor: autor26

Posle više od 20 godina rada, konobari Aleksandar Milenković, Snežana Andrejić i još nekoliko njihovih kolega opraštaju se od najvećeg kongresnog centra

U kultnom kafiću Sava centra sedeli su Putin, Gadafi, Majls Dejvis: Konobari koji su ih služili sada odlaze...
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Njihove ruke nosile su pića pokojnom predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, aktuelnom predsednika Rusije Vladimiru Putinu, libijskom revolucionaru Muameru el Gadafiju, najvećem svetskom džezisti Majlsu Dejvisu, B.B. Kingu…

Svi oni su, uz piće, dobijali i osmeh, topao pogled, razgovor. Baš kao i svaki gost, koji sedne u kultni kafić u Sava centru. Zaposleni u tom ugostiteljskom objektu bili su porodica, ali su u nju primili i novinare čuvenog, ali odavno zaboravljenog, “Trećeg kanala”, čija je redakcija bila u Sava centru.

Primili su i nas, reportere “24sedam”.  Oni su junaci ove naše priče. I, ne bez razloga. Posle četvrt veka rada u tom objektu – odlaze.

Ovo je priča o ljubavi i tuzi na istom mestu.

Zauvek “zbogom”

Od 2002. godine Aleksandar Milenković bio je prva osoba koju bi gosti ugledali, kad kroče u taj kultni objekat. Ali, kako on kaže za „24sedam“, pogledi gostiju uskoro će tragati za nekim novim ljudima, nekim novim radnicima.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Nema duše koja nije prošla ovim centrom. To je prelepa kuća! Moja. Kuća svih nas ugostitelja. Ali, dolaze neka druga vremena, u kojima nema mesta za nas, pa pakujemo kofere i odlazimo. Neki od nas, možda, i zauvek – priča on.

A, kako im je nekad bilo? Hodnicima jednog od najvećih kongresnih centara u Evropi prolazile su brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života, sa svih meridijana. Za njihovim stolovima, kako pričaju ti naši domaćini, nema ko nije sedeo još iz vremena bivše Jugoslavije – od nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, aktuelnog predsednika Rusije Vladimira Putina, do libijskog revolucionara Muamera el Gadafija, najvećeg svetskog džeziste Majlsa Dejvisa i B.B. Kinga.

Strah i suze

– I, kako da vam posle svega ovoga ne bude žao? Svi ti ljudi, sva ta iskustva… Ovaj objekat je moj život. Sećam se te atmosfere u akustičnim salama, tih zvukova gitara, truba i osmeha prisutnih. Ne mogu da verujem da toga više neće biti. Bar ne za mene – kaže ugostitelj Milenković.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Tu, pored njega, suze s lica briše njegova dugogodišnja koleginica Snežana Andrejić, koja je svoje srce centru „Sava“ dala još davne 1996. godine. I, ona je jedna od onih čiji su koferi već spakovani.

– Tresem se od straha i tuge što odlazim – grca u suzama i trudi se da nastavi:

– Posle 24 godine rada idem na neko drugo mesto, tamo gde nikoga ne poznajem, tamo gde osećaj neće biti kao kod kuće. Pitam se da li ću ikada ponovo da osetim miris ovih sala, hodnika i duh čitavog centra. Da li je ovo zaista kraj nezaboravne avanture, koja je trajala polovinu mog života – govori nam Snežana.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

“Bili smo porodica”

Naslonjena laktom na ivicu šanka, priseća se događaja s glumcem Vukom Kostićem, koji se nedavno odigrao.

– Bila je premijera jednog filma, a Vuk Kostić mi je prišao i rekao: „Sneška, ne boj se korone, biće sve u redu.“ A, ja mu odgovaram: „Kako da se ne bojim, vidi kako je strašno…“ – priča nam ona kroz suze koje same cure.

– S nama su sedeli i drugi glumci, pevači, predsednici, gradonačelnici… S glumcima smo bili kao srećna porodica. Posle premijera razgovarali bismo o filmu, smejali se, družili… Ali, prema svemu sudeći, to je sve sada iza nas. Ovo je kraj jedne predivne priče – završava Snežana i odlazi da radi jednu od poslednjih smena u ovom objektu.

Ovi ugostitelji, kako kažu, napuštaju radna mesta zbog razloga za koji ne mogu da pronađu opravdanje, pa kažu uglas:

– Nadređeni su tako hteli.

Tako to uvek biva u životu kada pratiš nekoga ko zauvek odlazi. Suze. Tuga. I, osećaj kao kada čitaš savršenu knjigu. Znaš da stižeš do kraja. Otvaraš poslednju stranicu. Sklapaš korice.

I, ostaješ bez daha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike