Turisti pažnja, paprene cene zdravstvenih usluga: U Grčkoj dan u bolnici košta 1.600 evra! Evo zbog čega Srbi najčešće traže lekara na moru!

08.07.2023

20:45

0

Najjeftiniji pregled košta minimum 50 evra, i to za "sitne" intervencije

Turisti pažnja, paprene cene zdravstvenih usluga: U Grčkoj dan u bolnici košta 1.600 evra! Evo zbog čega Srbi najčešće traže lekara na moru!
Cene zdravstvenih usluga u mestima gde naši turisti najčešće letuju su paprene - Copyright Profimedia Pixabay

Srbi koji putuju u inostranstvo rizikuju da im iz džepa izbiju po nekoliko stotina, pa čak i hiljada evra u slučaju da im zatreba lekarski pregled ili, u krajnjem slučaju, hospitalizacija. Naime, pregled kod lekara opšte prakse u inostranstvu košta od 50 do čak 200 evra.

Kako saznajemo od turističkih vodiča, naši građani se lekarima u turističkim letovalištima najčešće obraćaju zbog opekotina, popravke zuba, epi napada, ujeda insekata, alergije od sunca, trovanja hranom, upale uha, koronavirusa ili kada ih opeče meduza. Cene zdravstvenih usluga u mestima gde naši turisti najčešće letuju su paprene, a samo jedan dan u bolnici može koštati do 1.600 evra.

Profimedia
 

Veliki broj naših turista često nema običaj da uzima polisu zdravstvenog osiguranja, iako ona košta oko 20 evra.

- Smatram da bi polisa putnog zdravstvenog osiguranja trebalo da postane obaveza koju bi svaki naš građanin trebalo da ima. Često se dešavalo da imamo putnike koji odu na letovanje bez zdravstvenog osiguranja i kažu "neće meni da se desi", i baš tom nekom se desi nešto što iziskuje troškove koje najčešće nisu u mogućnosti da plate, već traže da ih agencija pokrije - kaže Aleksandar Seničić.

Okvirne cene lečenja u inostranstvu:

- Pregled lekara opšte prakse 50-180 evra
- Upala grla 50-500 evra
- Ujed insekta 30-50 evra
- Opekotina od meduze 50-80 evra
- Osip 50-100 evra
- Trovanje hranom 100-150 evra
- Stomatološki problemi 100-300 evra
- Stomačni virus 80-150 evra
- Prelomi 300-500 evra
- Dan u bolnici 400-1.600 evra

Dodaje da su se na letovanjima našim građanima dešavale brojne situacije koje su zahtevale hitnu lekarsku pomoć.

- Bilo je nekoliko slučajeva kada su ljudi dobijali moždane udare, infarkte i neke druge neprijatnosti na letovanju i zato je veoma važno da imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja. U Egiptu i Turskoj, gde najčešće letuju, nema u blizini državne bolnice, već su uglavnom privatne, u kojima pregled jako puno košta. Trebalo bi da kupe polisu, da ne razmišljaju da li će im se nešto desiti ili ne. Sve više se kupuju porodične polise osiguranja, što je dobro, a ujedno su i jeftinije - ističe Seničić.

Cene individualnih osiguranja

Kada pričamo o Evropi, individualno osiguranje za jednu osobu starosti od 18 do 70 godina u periodu od deset dana može da košta između 1.500 i 5.000 dinara sa uračunatim dodatkom za kovid, dok oni koji planiraju putovanje na neku od egzotičnijih destinacija mogu da pronađu polisu osiguranja po ceni od 3.900 do 6.000 dinara.

Pixabay
 

Cena porodičnih osiguranja

Cena ove vrste osiguranja zavise od broja osiguranika. Tročlane porodice mogu da kupe porodičnu polisu čija se cena za odmor od deset dana kreće između 4.000 i 9.000, iako većina osiguravajućih kuća nudi polise za oko 4.500 dinara u proseku. Polise za četvoročlanu porodicu kreću se između 4.800 i 5.500 dinara.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva slučajeve koji se nisu dogodili krivicom putnika,  počev od iznenadnih lekarskih intervencija, nesrećnih slučajeva, bolničkog lečenja u inostranstvu i slično sve do ugovorene sume osiguranja.

U slučaju ovih nesrećnih slučajeva putnik bi trebalo da se obrati osiguravajućoj kući, a na svakom ugovoru o polisi piše broj telefona koji treba pozvati. Takođe, u bolnici neće imati dodatne troškove ako lečenje ne prelazi sumu koju polisa pokriva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike