Srbi pobesneli pa počeli da šeruju račune iz Grčke: Ugostitelji nemaju milosti, cifre astronomske! Stručnjak razotkrio pravu istinu!

28.06.2022

06:30

1

Cene se razlikuju od mesta do mesta

Srbi pobesneli pa počeli da šeruju račune iz Grčke: Ugostitelji nemaju milosti, cifre astronomske! Stručnjak razotkrio pravu istinu!
grcka cene copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Turistička sezona uveliko je počela, kao i žalbe naših sugrađana koji su odlučili da svoj ovogodišnji odmor provedu u Grčkoj. Oni koji ga često provode na ovoj poznatoj turističkoj destinaciji navode da su cene pojedinih proizvoda drastično skočile.

Naime, jedan naš sugrađanin je postavio račun na društvenim mrežama iz jednog grčkog lokala i tačno naveo šta je, kako kaže, poskupelo u odnosu na prošlu godinu.

- Trenutne cene u Nei Poriju...na plaži je skuplje - koka kola je 4,5 evra, nes kafa isto toliko, a pivo čak čest evra - naveo je on.

Foto: Printscreen/Facebook/Grčka info
 

Međutim, cene se ne razlikuju previše od nekih cena u Srbiji.

Ipak, sugrađanin je napomenuo da su ove cene iz samog lokala, a da je na plažama navodno još skuplje. Tim povodom kontaktirali smo Milana Lainovića iz JUTE koji je u razgovoru za 24sedam kazao da nemaju informaciju da su cene enormono skočile u Grčkoj i da je u pitanju izdvojen slučaj.

- Nemamo informaciju o tome da su drastično porasle u Grčkoj, a što se tiče tog računa koji je podeljen na društvenim mrežama zavisi u kom mestu i gde je boravio naš sugrađanin. Ukoliko je bio u bič baru onda je logično da je tamo skuplje jer su svakako drugačije cene koktela u gradu i van grada - objašnjava Lainović.

Profimedia
 

Takođe, naša sugrađanka je svedočila sceni u Grčkoj gde je vlasnica apartmana kazala našem turističkom predstavniku kako je "alergična" ukoliko su svetla preko dana upaljena na terasi ili u samom apartmanu jer su cene struje drastično skočile u toj zemlji. Ovu scenu predstavnik agencije je objasnio srpskim turistima time da je struja tri puta poskupela u Grčkoj, pa su zbog toga Grci ekonomičniji u pogledu potrošnje električne energije.

- Poznato nam je da je struja u Grčkoj poskupela, ali poskupela je svuda. I turistički aranžmani su pokupeli, kao i gorivo i to nije ništa novo jer je tako svuda. Kasne letovi, nema dovoljno ljudstva. Svakako je najbolje da turisti putuje preko agencije jer će ih ona štiti, a sasvim je drugačija priča kada putuju van nje - zaključuje Lainović u razgovoru za naš portal.

Raznolike cene širom Grčke

Pored toga što su sami aranžmani svuda poskupeli i do 20 odsto, turisti moraju da se pripreme da, kada dođu na letovanje, izdvoje više novca za prodavnice, kafiće i restorane nego prethodnih godina. Pre nekoliko dana povela se polemika upravo o cenama širom Grčke, pa Vam donosimo spisak nekih okvirnih cena koje se razlikuju od mesta do mesta.  

U Paraliji hleb košta oko 1,2 evra, kajsije su četiri evra. U Pefkohoriju ćete deset jaja platiti tri evra, suncokretovo ulje je 3,5 evra, što je čak tri puta skuplje nego kod nas.

Piletinu ćete platiti skoro kao i kod nas, i njena cena se u gotovo svim mestima kreće od 2,8 do 3,5 evra, ali ako kupujete pileće krokete, oni u pojedinim radnjama koštaju papreno i idu i do 20 evra za kilogram. Sveža riba košta i do 15 evra, dok je obrok u jeftinijim restoranima do 12 evra, a u skupljim i do 50. Na Tasosu trešnje koštaju oko 3, 50 evra, burek dva evra, gotova jela u restoranima "brze hrane" do četiri evra.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike