Tanjug prestao sa radom: Oglasili se iz agencije!

02.07.2022

12:53 >> 13:51

0

Dojava o bombi postala je uobičajena pojava od pre nekoliko meseci

Tanjug prestao sa radom: Oglasili se iz agencije!
zgrada tanjuga art deko (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

"Poštovani, Obaveštavamo vas da su agencija i televizija Tanjug dobili dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u radnim prostorijama, kontradiverzioni pregled je u toku i dok on ne bude završen Generalni servis neće biti emitovan uobičajeno.", stoji u obaveštenju novinske agencije.

Dojava o bombi postala je uobičajena pojava od pre nekoliko meseci.

Republički geodetski zavod je nedavno bio meta hakerskog napada zbog kojeg je ceo informacioni sistem morao da bude, kako kažu, zaključan. Sajber napada biće sve više jer je na internetu sve više podataka, kažu stručnjaci. Ni najbogatije države ne mogu se potpuno zaštititi.

Zdravstveni i lični podaci, podaci iz banke, umesto pretraživanja tona hartije kao nekada, dostupni su na klik. Jedan pogrešan otvara prostor za napad sajber kriminalaca – hakera, čija je meta bio bio i Republički geodetski zavod Srbije.

Žarko Kecić iz Registra nacionalnih internet domena Srbije objašnjava da postoji mnogo slučajeva krađe ličnih podataka i identiteta osoba za neke kriminalne radnje.

Dojave na mejlu RTV i RTS

Na mejl adrese Radio-televizije Vojvodine i RTS-a  stigle su poruke o tome da su u zgradama postavljene bombe. Nadležne službe MUP-a obavile su neophodnu proveru i utvrđeno je da su dojave bile lažne.

Dojava o bombi na adresu RTS-a stigla je i 24. juna. Kontradiverzionim pregledom utvrđeno da je dojava bila lažna.

"U poslednjih nekoliko godina, to su napadi ransomware, odnosno zlonamernim programima koji kriptuju ili uništavaju podatke na sistemima", kaže Kecić. 

Kao ni u realnom, ni u digitalnom svetu ne postoji apsolutna zaštita, ističu upućeni. Jedino što se može uraditi je da se sistemi naprave tako da hakerima što više otežaju posao.

"Možemo 100 odsto da budemo bezbedni ako računar stavimo 500 metara ispod zemlje i zatrpamo ga. Hakeri su vrlo maštoviti i pametni ljudi, koji smišljaju nove načine", ukazuje Žarko Kecić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike