Stiže tropski talas iz Afrike: Temperature koje obaraju, ništa bolje neće biti ni noću - živa ide preko 35 stepeni!

27.06.2022

06:38

0

Veliki deo regiona će imati suvo vreme, a temperatura vazduha će samo na kratko opadati u zoni nepogoda

Stiže tropski talas iz Afrike: Temperature koje obaraju, ništa bolje neće biti ni noću - živa ide preko 35 stepeni!
Tan2022-6-4_172719213_2 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Kako je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio, u Srbiji će narednih dana biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme u svim krajevima zemlje.

Iz severne Afrike pokrenuto je strujanje veoma toplog vazduha.

Do srede temperature će ići i do 35 stepeni, a nakon toga očekuju nas pravi vreli toplotni talasi gde će temperatura prelaziti i 35 stepeni celzijusa. Građani treba da očekuju i tropske noći.

Kako se može videti na pomenutom sajtu, temperatura će u većem delu Srbije biti na relaciji 33-37 stepena, osim na krajnjem jugu zemlje u Prištini, gde se u petak očekuje 35 stepeni.

Veliki deo regiona će imati suvo vreme, a temperatura vazduha će samo na kratko opadati u zoni nepogoda da bi zatim ponovo odlazila vrlo visoko.

Vrela hronologija

U Srbiji je rekordna temperatura zabeležena 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci kada je izmereno 44,9 stepeni, a istog dana registrovan je i najtopliji dan u istoriji Beograda sa 43,6.

Međutim, ta 2007. nije bila najtoplija godina ni u istoriji Srbije, ni Beograda. Dve najtoplije godine u Srbiji i Beogradu bile su 2019. i 2018. kada čak i nije bilo preterano mnogo tropskih dana, ali smo zato imali veoma tople zime i proleća.

Današnja prognoza 

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, samo na istoku Srbije i u planinskim predelima tek ponegde je moguć kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. Duvaće slab, promenljiv vetar.

Najniža temperatura iznosiće od 15 do 20, najviša dnevna od 31 do 34 stepena.

I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura oko 20, a najviša oko 34 stepena.

 

 

Budući da su pred nama vreli letnji dani, a sunce će doslovno pržiti, OVDE možete pročitati kako da se zaštitite od istog, ali i kako da pomognete nekome ko je od sunčanice kolabirao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike