Poruka psihologa za decu i roditelje: Mala matura nije pitanje života i smrti

26.06.2022

19:03

0

Autor: 24sedam

Psiholog Jelena Milošević podseća da deca pred sobom imaju još četiri godine tokom kojih mogu promeniti odluku o budućem zanimanju

Poruka psihologa za decu i roditelje: Mala matura nije pitanje života i smrti
Ilustracija - Copyright Tanjug/ Miloš Milivojević

Stres i pritisak pred malu maturu osećaju i deca i roditelji. Izbor srednje škole ne bi, međutim, trebalo predstavljati kao pitanje života i smrti. Psiholog Jelena Milošević podseća da deca pred sobom imaju još četiri godine tokom kojih mogu promeniti odluku o budućem zanimanju. Studenti su pod većim pritiskom.

Psiholog Jelena Milošević poziva roditelje i decu da se fokusiraju na opuštanje ovih dana, da se deca dobro naspavaju i piju dovoljno tečnosti.

- Vrućine su velike tako da im treba snage i izdržljivosti u fizičkom smislu - ističe Jelena Milošević.

 

 

 

Foto:printskrin/Fejsbuk/Jelena Milošević
 

 

 

 

 

 

 

 

Prema njenim rečima, glavno je da roditelji izbor srednje škole ne postavljaju kao pitanje života i smrti.

- Ako se nešto ne desi onako kako su planirali neće biti smak sveta i to je najvažnije, a druga stvar je da se detetu objasni da je trema u redu, da je u redu da bude uzbuđeno i da su to očekivane stvari kada je nešto, pred čime se nalaze, jako važno - ističe Miloševićeva.

Ukazuje da kada osnovci biraju srednju školu imaju još četiri godine da, ako su pogrešili u izboru ili ako su upisali gimnaziju, promene odluku o svom budućem zanimanju. Kod budućih studenata pritisak je veći.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

- Kada se upisuje fakultet onda je već gotovo odabrano zanimanje. U tom smislu je pritisak malo veći, mada i tada ako se ne donese ona odluka kojom je mlada osoba najzadovoljnija, uvek može da se menja - poručuje Miloševićeva.

Dodaje i da decu treba pripremiti za prve srednjoškolske dane.

- Najpre pitati dete šta je ono što njemu treba, oko čega se ono brine, čega se plaši i onda malo istražiti koje su to informacije koje su detetu dodatno potrebne kako bi što lakše uplovilo u prvu godinu srednje škole - savetuje psihološkinja Jelena Milošević.

Polaganje male mature i prijemnih ispita za fakultete počinje sutra. Mala matura traje tri dana, a ove godine zbog brojnih prijava o postavljenim bombama, polaganje je organizovano uz pojačane mere bezbednosti. Sve to dodatno povećava nervozu i napetost učenika i roditelja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike