Čovek koji je stvorio "Crnu ruku" : Čupa Jovanović - novinar, četnik i nacionalni revolucionar

25.06.2022

04:55

0

Autor: I. P.

Na njegovu inicijativu formirana je tajna revolucionarna organizacija "Ujedinjenje ili smrt"

Čovek koji je stvorio "Crnu ruku" : Čupa Jovanović - novinar, četnik i nacionalni revolucionar
Pijemont Crna ruka Ljubomir Jovanović - Copyright 24sedam/Ivan Pavlović Wikipedia

Na današnji dan 1913. godine od posledica ranjavanja preminuo je Ljubomir S. Jovanović Čupa, srpski novinar, četnik i nacionalni revolucionar.

Rodio se u selu Brezovi kod Ivanjice 1877. godine. Osnovnu školu završio je u mestu rođenja a gimnaziju u Beogradu, nakon čega upisuju prava na Velikoj školi, ali mu je studiranje ometalo političko delovanje. 

Aktivno učestvuje u martovskim demonstracijama u Beogradu protiv kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. Tada je  optužen kao vođa velikosrpskih demonstracija i prijatelj oficira, te je primoran da beži čamcem u Zemun, koji je tada bio u sastavu Austrougarske.

Nakon toga otišao je u Beč, a nakon Majskog prevrata se vraća u Srbiju.

Sveopšte nacionalno oduševljenje koje je zahvatilo srpsku omladinu nije mimoišlo ni Jovanovića, koji stupa u srpske komitske odrede u današnjoj Severnoj Makedoniji. 

Čupa se februara 1905. godine pridružio četi čuvenog vojvode Aksentija Bacetovića Bacete, nakon čije pogibije se vraća za Beograd i završava studije prava, paraleno radeći kao novinar. 

Na njegovu inicijativu formirana je tajna revolucionarna organizacija "Ujedinjenje ili smrt" poznatija kao "Crna ruka".

Uz Bogdana Radenkovića i Vojislava Tankosića autor je pravila ove konspirativne organizacije, koja su napisana po uzoru na pravila nemačkih tajnih nacionalističkih udruženja, kao i italijanskih karbonara.

Jovanović je pokretač i urednik listova Slovenski jug i Pijemont - koji je važio za glasilo crnorukaca.

24sedam/Ivan Pavlović
 

 

Po izbijanju Prvog balkanskog rata odaziva se mobilizaciji i uključuje se kao rezervni oficir u borbe. Učestvuje i u Drugom balkanskom ratu protiv Bugarske u leto 1913. Ranjen je u koleno u borbama kraj Velesa.


Prevezen je na lečenje u Skoplje, ali u bolnici se zarazio kolerom od koje je umro 25. juna 1913. godine. Mesto na kojem je sahranjen ostalo je nepoznato.
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike