Najpoznatiji patak na svetu danas puni 90 godina! Njegove avanture, temperament i jedinstveni glas čine ga nezaboravnim i ikoničnim likom

09.06.2024

09:09

0

Autor: I. P.

Paja Patak nije samo crtani lik; on je simbol kulture i deo kolektivnog sećanja mnogih generacija

Najpoznatiji patak na svetu danas puni 90 godina! Njegove avanture, temperament i jedinstveni glas čine ga nezaboravnim i ikoničnim likom
94277_profimedia-0090559103(2) - Copyright Profimedia

Paja Patak, izvorno poznat  kao Donald Duck, jedan je od najomiljenijih i najprepoznatljivijih likova u svetu animacije. Stvorili su ga Volt Dizni i Ub Iverks, a debitovao je na današnji dan 9. juna 1934. godine i ubrzo postao popularan zbog svog temperamentnog karaktera i nezaboravnog glasa.

Paja Patak se prvi put pojavio u crtanom filmu "The Wise Little Hen".

Njegov prepoznatljiv glas dao je Klens Kol, koji je bio inspirisan sopstvenim načinom govora. U Srbiji, glas Paji Patku je osamdesetih godina pozajmljivao Mića Tatić. Od 2006. godine, glas mu je pozajmljivao Lako Nikolić.

Tokom godina, Paja je prošao kroz brojne transformacije, ali je zadržao svoj prepoznatljiv mornarski kostim i karakterističnu narav. 

Popularnost i uticaj

Paja Patak je brzo postao globalna ikona, pojavljujući se u stotinama kratkih filmova, stripova, serija i dugometražnih ostvarenja. Njegova popularnost nije ograničena samo na decu; Paja je osvojio srca publike svih uzrasta. Njegova složena ličnost, koja kombinuje nepredvidivu narav sa beskrajnom hrabrošću i lojalnošću, čini ga jednim od najzanimljivijih animiranih likova.

Zanimljivosti

Glas Paje Patka je jedan od najspecifičnijih u svetu animacije. Klarens Daki Neš je dao originalni glas Paji Patku, a nakon Nešove smrti tu ulogu je preuzeo Toni Anselmo. 

Paja ima četiri prsta na rukama kako bi se lakše i brže crtao. Njegova devojka je Pata, s kojom nikako da se oženi, a tu su i tri sestrića: Raja, Vlaja i Gaja. Njegov bogati stric Baja je poznat kao velika škrtica.

Paja ima mnogo prijatelja, među kojima su Miki Maus, Mini Maus, Mića, Belka, Horacije, Pluton i Hromi Daba.

Pixabay
 

 

Pajino puno ime je Donald Fauntleroy Duck, što je asocijacija na njegovu mornarsku kapu. 

Stripovi

U svetu stripova, Paja je postao centralni lik u pričama Karla Barksa i Dona Rosa, koji su ga oblikovali kao avanturistu i istraživača.

Pixabay
 

 

Paja Patak je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih 2004. godine, povodom 70 godina postojanja.

Simbol brojnih generacija! 

Uprkos decenijama postojanja, Paja Patak ostaje relevantan i voljen lik. Sa novim animiranim serijama, filmovima i stripovima, Paja nastavlja da oduševljava nove generacije. Njegova sposobnost da se prilagodi modernim vremenima, dok zadržava svoju suštinu, ključ je njegove trajne popularnosti.

Pixabay
 

 

Paja Patak nije samo crtani lik; on je simbol kulture i deo kolektivnog sećanja mnogih generacija. Njegove avanture, temperament i jedinstveni glas čine ga nezaboravnim i ikoničnim likom koji će verovatno nastaviti da zabavlja i inspiriše još mnogo godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike