Oglasio se Arhitektonski fakultet nakon otvaranja burnog Instagram naloga: Ovo su rekli za 24sedam o izjavama studenata

05.06.2022

10:32

1

U upitniku o navodnom seksualnom uznemiravanju od strane profesora učestvovalo je 740 studenata

Oglasio se Arhitektonski fakultet nakon otvaranja burnog Instagram naloga: Ovo su rekli za 24sedam o izjavama studenata
arhitektonski fakultet - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na društvenoj mreži Instagram pre dva dana pojavio se nalog navodno studenata i studentkinja Arhitektonskog fakulteta koji su odlučili da progovore o seksualnom nasilju koje trpe već duže vreme od jednog aktuelnog profesora fakulteta.

U anketi koja je ostavljena u linku profila učestvovalo je 740 studenata, od kojih je 234 navodno imalo direktno problem sa profesorom, dok je njih 474 čulo ili zna nekoga ko je trpeo određeni vid seksualnog nasilja, dok svega njih 32 nikada nije imalo ili nije čulo za profesorovo uznemirujuće ponašanje.

U upitniku su imali mogućnost i da napišu kakvo nasilje su doživeli, a od ostavljenih komentara podilazi jeza.

Samo neki od njih su:

- Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo onlajn podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem. Polni organ muškarca i žene.

- Čula sam da je pre par nedelja na konsultacijama u prvoj godini devojci prišao, seo pored nje, stavio joj ruku na butinu i pitao je “da li ćeš mnogo da se napališ ako dignem ruku gore”. Devojka je jadna (verovatno od šoka) počela da plače. Nisam sigurna šta mu je rekla, ali su ona i njena drugarica otišle da se obrate asistentu, na šta im je on rekao: “nemojte da mi pričate ovakve stvari, mene ovo ne interesuje”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ime Prezime (@anketa_arh.bg)

 

Navodno, o profesorovom neprimerenom ponašanju znaju i druge kolege, ali ne reaguju.

Zbog čitave situacije kontaktirali smo i Arhitektonski fakultet, a ovo je njihov odgovor:

- Uprava Fakulteta nije do sada upoznata sa postojanjem ove grupe. Do danas nije bilo prijava ovakvog ponašanja. Najhitnije ćemo organizovati sve neophodne korake i aktivnosti da rešimo situaciju u skladu sa definisanim univerzitetskim procedurama koje nam propisuje Zakon - istakao je dekan fakulteta profesor Vladimir Lojanica za 24sedam.

Kako je navedeno u anketi, cilj autora iste, je pokretanje disciplinskog postupka protiv spornog profesora ili da se bar podigne svest o dešavanju kako se drugi studenti ne bi plašili da prijave uznemiravanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike