Snimak jednog dela tela otkriva probleme u razvoju: Stručnjaci upozorili na šta da obratite pažnju ako je vaše dete najniže u razredu!

06.06.2022

06:30

0

Ukoliko dete sporije raste moguće je da ciljnu visinu dostigne u periodu adolescencije

Snimak jednog dela tela otkriva probleme u razvoju: Stručnjaci upozorili na šta da obratite pažnju ako je vaše dete najniže u razredu!
rast vera zdravkovic - Copyright 24sedam/Profimedia

Snimkom leve šake procenjuje se biološka zrelost deteta, ali i koliko kasni za hronološkim uzrastom. Ukoliko je primetno kašnjene u detetovom uzrastu, najverovatnije se radi o patološkom uzroku nedostatka hormona rasta. Terapijom hormona rasta ovaj problem se veoma uspešno rešava i deca dostižu svoju ciljnu visinu.

- Postoji nešto što se zove hronološki uzrast na primer kod deteta koje ima trinaest godina važna je i biološka starost koja se procnjuje na osnovu snimka leve šake. Na osnovu toga dobijamo podatak o detetovom skeletnom sazrevanju. Kada skeletno sazrevanje dostigne četrnaest za devojčice, a šesnaest godina za dečake rast je završen - poručuje prof. dr Vera Zdravković, načelnica odeljenja endokrinologije UDK "Tiršova".

Ukoliko dete sporije raste moguće je da ciljnu visinu dostigne u periodu adolescencije.

- Ako neko sporije raste jer su roditelji kasnije ušli u pubertet, pa je samim tim i dete kasnije ušlo u pubertet neće rasti hronološki do svoje šesnaeste nego do osamnaeste godine pošto je njegova biološka starost godinu ili dve mlađa. Ukoliko nekome zaostaju četiri godine rašće i do dvadesete. Jako je važno proceniti skeletno sazrevanje i to bi trebalo da rade dečji radiolozi u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi, a ne da roditelji sami slikaju šake i procenju - upozorava prof. dr Zdravković.

Profimedia
 

Hormon rasta

Normalan nivo hormona rasta je ključan za rast deteta. Deca koja imaju nedostatak hormona rasta obično su upadljivo niža od druge dece. Uloga hormona rasta je da podstiče rast i reprodukciju ćelija u telu. Ovaj hormon se nakon proizvodnje u hipofizi oslobađa u krv. Kada hipofiza ne proizvodi dovoljno ovog hormona rast može biti usporen.

- Hormon rasta se daje kod dece kod koje se dokaže da nemaju dovoljno tog hormona, daje se i kod dece koja iz nekog razloga imaju dovoljno hormona rasta, ali ne rastu dobro i koja ne dostignu svoj potencijal nakon četvrte godine, ali i deci sa određenim sindromima kao što je Tarnerov sindrom i slično. Moja poruka svim roditeljima je da prate svoju decu, da nemaju preterana očekivanja i da ih redovno vode kod pedijatra kako zbog rasta tako i zbog vakcinacije, ali da se ne napravi preterani pritisak na decu - objašnjava doktorka.

Poznati fudbaler imao deficit hormona

Argentinski fudbalr Lionel Mesi je sa jedanaest godina imao deficit hormona rasta koji je zaustavio normalnu stopu rasta.

- Mesi je imao deficit horomna rasta i on je terapiju horomonom rasta primao, a da je možda ranije verovatno bi više izrastao. Hormon rasta se daje injekcijama, a postoje i razni načini aplikacije penkala, aparat koji ima skrivenu iglu i koju prati jako lepa logistika. Terapiju hormonom rasta u cilju rasta primaju deca dok se ne završi skeletno sazrevanje i nastavljaju terapju u manjoj dozi koja se zove metabolička doza i koja ima povoljan efekat na kardiovaskularni sistem na gojaznost, kosti i slično - kaže naša sagovornica.

Dr Vesna Cvetkovići dr Vera Zdravković, Foto: 24sedam
 

Patuljasti rast

Prosečna visina odrasle osobe patuljastog rasta iznosi 122 cm. Ovo medicinsko stanje prisutno je pri rođenju, ili se javlja u ranom detinjstvu ograničavajući ukupni rast i razvoj.

- Postoji još jedan fenomen, a to je idiopatski nizak rast kada su deca niska i kada se utvrdi da su zaista patološki niskog rasta, međutim, nikakvim farmakodinamskim testovima ne možemo utvrditi nedostatak hormona rasta - kaže dr Vesna Cvetković iz Klinike za Dečje interne bolesti UKC Niš.

Doktorka Cvetković napominje da se češće javljaju dečaci, nego devojčice na pregled kod pedijatra.

- Naša literatura kaže da 89 posto oblika niskog rasta je fiziološki nizak rast, što znči da deca ili odrasli imaju mali genetski potencijal i to je familijarno nizak rast, koji se nasleđuje od roditelja. Veoma često se dešava, a najčešće kod dečaka problem konstitucionalno usporenog rasta i razvoja, što znači da ti dečaci kroz svoj rast i razvoj tokom osnovne škole budu najniži u razredu, a onda se skok desi u nekom adolescentom periodu sa 16, 17 ili 18 godina. I oni u finalu dostižu svoje vršnjake i drugare po svojoj visini - zaključuje dr Cvetković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike