"Kada sam bila mala otekle su mi noge": Od tada počinje Ivina borba zbog niskog rasta (VIDEO)

18.09.2021

18:15 >> 08:38

0

Autor: R.M.

Iva Omrčen čitav život imala je problem sa rastom, ali je to nije sprečilo da postane uspešna žena

"Kada sam bila mala otekle su mi noge": Od tada počinje Ivina borba zbog niskog rasta (VIDEO)
Copyright Foto: 24sedam TV

Iva Omrčen je danas uspešna novinarka, čiji život je obeležio jedna retka bolest – poremećaj rasta.

Već nakon rođenja Ivi se pojavio otok na nogama, nakon čega joj urađena analiza i dijagnostifikovan Tarnerov sindrom.

– Tarnerov sindrom je nedostatak jednog x hromozoma i najčešći je kod devojčica. Taj x hromozom utiče na sam rast. Pored toga, postojale su i druge komplikacije kao što su kortacija aorte i česte upale ušiju – objašnjava ona.

Foto: 24sedam TV

Detinjstvo je provela kao i većina druge dece, s tim što je morala da prima hormon rasta od devete do dvanaeste godine. I to svakog dana.

– Kada primate taj hormon, vama je to sve normalno. Pogotovo što je porodica i moje okruženje bilo takvo da se nije pridavalo značaja tome. Ali onda, kada uđete u pubertet, postajete svesniji da ste niži od svojih drugara, da konstantno idete na kontrole kod lekara i to svakih šest meseci… i tu sam postala svesna svoje dijagnoze i krenula sama da istražujem o njoj – priča ona.

Foto: 24sedam TV

Taj period puberteta i svesnost o problemu koji ima, naveo ju je i na mnoga pitanja.

– Ta početna faza puberteta ume da bude burnija, pa sam se pitala zašto se meni ovo dešava, zašto su mi hormoni sada ovakvi i nisu normalni… ali kasnije, prihvatite to, shvatite i bude sve ok – kaže Iva.

Srećom, dodaje, sa okolinom nije nikada imala problema zbog svog rasta.

– I da je bilo problema u školi zbog dece iz nekih drugih odeljenja, moje društvo nije dalo da se to dešava jer smo mi drugačija generacija. To se tada nije toliko ispoljavalo. Ja sam, čak, išla u muzičku školu. Sve je bilo najnormalnije. Bude ponekad da primetite poglede dece na ulici, ali to nije ništa strašno i prođe. Drastičnih problema stvarno nije bilo – kaže ona.

Na pitanje da li u svakodnevnom životu nizak rast može da bude mana ili prednost, ona kaže da to zavisi od toga kako se čovek postavi.

– Ja uvek na to gledam kao na prednost. Međutim, treba doći do toga na to gledate kao na prednost. Svako od nas ima neke svoje bolje ili lošije dane. Ima nekada kada mi smeta, a nekada sam ok sa tim. U normalnom funkcionisanju mi ne smeta i trudim se da na to gledam kao prednost – priča Iva.

A na pitanje zbog čega je ona u prednosti, odgovara uz osmeh.

– Pa, možda zato što možete malo da budete bezobrazniji u gradskom prevozu kada se gurkate. Svi imamo neke mane i vrline, tako da ne vidim neku veliku razliku – zaključuje ona.

Što se tiče školovanja, Iva objašnjava da je imala fenomenalnu nastavnicu u školi i da je ona prva sprovodila inkluziju sa drugom decom.

– Kod nje nije smelo da se zadirkuje. Išla sam u Filološku gimnaziju i muzičku školu uporedo i sve sam stizala. Posle sam završila i Filološki fakultet najnormalnije. Dakle, živela sam sasvim normalan život – priča ona.

Ipak, dodaje, deci može biti problematično samo primanje hormonskih injekcija ali je ona, kako kaže, sve prihvatilo normalno i “kao da je komarac ujede”.

Foto: 24sedam TV

Ona se već 10 godina bavi novinarskim poslom i vodi svoju emisiju na jednoj televiziji, a kaže da nikada nije imala probleme sa kolegama već samo podršku.

Iva je prilično energična i vesela osoba, pa joj se zbog toga često javljaju osobe i roditelji koji imaju slične probleme kao ona.

– Javljaju mi se roditelji čije devojčice su upravo dobile dijagnozu i treba da prime hormon rasta. I malo su zbog toga uplašeni jer možda im nije zbog toga dobro, možda su malo naplašeni… i onda pokušavam da svojom pričom smirim situaciju, da je to sve danas provereno, da ne treba čekati i da treba da izvuku maksimalnu visinu. To je jedina dilema koju roditelji imaju – kaže ona.

Iva kaže da nikada nije smatrala da je drugačija od ostale dece, pa to ne smatra ni danas kao odrasla osoba. Upravo zbog toga veruje da će jednog dana imati i porodicu.

Pročitajte još:
– Postoji neka vrsta nesigurnosti, ali svako od nas neki dan kada mu je bolje ili lošije. Svakako bi volela da imam jednog dana porodicu – kaže ona.

Na kraju poručuje da roditelji treba da prate razvoj svoje dece i da se na vreme obrate lekaru ako je potrebno.

– Moja poruka je da roditelji prate rast svoje dece i da ako nešto posumnjaju se obrate lekaru opšte prakse. On će, ako nešto primeti, dete poslati dalje endokrinologu. Ako dođe do toga da prima hormon rasta, da detetu objasne da to nije ništa strašno, da to neće trajati čitav život i da će biti sve u redu! – poručila je Iva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike