Ministar Dmitrović sa predstavnicima socijalnih radnika: Medijski pritisak često bez osnova

03.06.2022

09:58

0

Dmitrović je istakao da je tema porodičnog nasilja i nasilja uopšte, na žalost, postala jedna od prvih pet društvenih tema u Srbiji

Ministar Dmitrović sa predstavnicima socijalnih radnika: Medijski pritisak često bez osnova
Министар Дмитровић са соц радницима 3 - Copyright Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović sa saradnicima, održao je juče u Palati Srbija sastanak sa predstavnicima Asocijacije socijalnih radnika na temu povećanja nasilja u porodici, uz osvrt na probleme sa kojima se susreću socijalni radnici, naročito kad je reč o medijskom pritisku na rad ovih ustanova.

Dmitrović je u uvodnom izlaganju istakao da je tema porodičnog nasilja i nasilja uopšte, na žalost, postala jedna od prvih pet društvenih tema u Srbiji i da se socijalni radnici neposredno suočavaju sa posledicama tog nasilja.

- U borbi sa posledicama nasilja, neophodno je sagledati koji su izvori i odakle kreće ta strašna agresija kojoj smo izloženi, izjavio je ministar, dodajući da je često bivao lično napadan kada je pre 15 godina počeo da piše i govori da tome u značajnoj meri doprinosi agresija u elektronskim medijima, tada pre svega na televiziji, na kojoj se u udarnim terminima, plasiraju brutalne scene zločina - naglasio je Dmitrović.

On je dodao da su danas scene nasilja, bez ikakvog korektivnog faktora, dostupna i deci na mobilnim telefonima.

- Kroz svakodneni medijski pritisak u slučajevima nasilja u porodici, socijalni radnici su prikazani uglavnom u negativnom svetlu, kao strana koja nije valjano obavila svoj posao, iako u konkretnim slučajevima, kada se pogledaju izveštaji, to često nije tako - rekao je ministar.

On je socijalne radnike pozvao da sugerišu institucijama, resornim ministarstvima i javnosti, načine preventivnog delovanja kako bi se smanjila količina agresije u javnom prostoru i snizio nivo pritiska i kritike na njihov rad.

Ministar je podsetio i na ulogu centara za socijalni rad u pogledu populacione politike, putem kojih lokalne samouprave sprovode dodatne mere podrške porodici u šta su se predstavnici ministarstva uverili prilikom obilaska više od 130 gradova i opština.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju
 

Državna sekretaraka u Ministarstvu Milka Milovanović Minić, naglasila je da je pored rada na Porodičnom zakonu i Pravilnika o hraniteljstu, u toku priprema za izradu Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centara za socijalni rad .

Ona je pozvala zaposlene u centrima da sugerišu izmene, izvrše analizu efekata primenjenog organizacionog modela i aktuelnog stanja u centrima, čime bi bile otklonjene nedoumice po pitanju nadležnosti rada na terenu.

U ime Asocijacije socijalnih radnika sastanku su prisustvivali Rada Divac, predsednica UO i direktorka Centra za socijalni rad u Prijepolju, Dajana Kostić, zamenik predsednika UO iz Stare Pazove, Branimirka Radosavčević, direktorka CSR u Čačku, Sandra Perić, član UO i direktor Komore socijalne zaštite Srbije, kao i Oliver Ristić, sekretar Asocijacije iz Stare Pazove.

Rada Divac je navela da je tema nasilja postala svakodnevni „resurs“ medija, te da socijalni radnici, poštujući zakon i etiku, u takvim, tabloidnim vestima i emisijama u kojima se otkriva identitet dece, nemaju mogućnost da se „brane“.

- Čuvajući identitet korisnika i profesionalni rad, krivi smo i kad nismo krivi, pa nam je u tom smislu potrebna jača i odlučnija podrška, sada dva nadležna ministarstva, čiji predstavnici mogu da se obrate u slučajevima kad to ne mogu socijalni radnici - rekla je Rada Divac.

Ona je istakla da centri za socijalni rad nemaju dovoljno radnika te da 1.600 zaposlenih, radi sa 800.000 korisnika.

Nasilje u porodici je prema njenim rečima bilo prisutno i ranije, ali je danas vidljivije i češće se prijavljuje, jer se u prethodnim zakonodavnim okvivrima tretiralo kao porodično-pravna problematika.

Divac se osvrnula i na prethodne dve godine pandemije, rekavši da socijalna zaštita u Srbiji nije stala, iako su socijalni radnici radili u teškim uslovima, što u javnosti nije dovoljno predstavljeno.

- Smeštali smo korisnike u konake manastira Mileševa. Vladika nam je izašao u susret, na molbu centra u Prijepolju jer su domovi u jednom periodu bili zatvoreni za prijem - rekla je Divac.

Na sastanku je istaknuto i da Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja iz 2016. godine nije do kraja precizirao pitanje nadležnosti timova koji izlaze na teren prilikom porodičnog nasilja, pa se tako, ukoliko je počinilac psihijatrijski bolesnik, njime ne bavi zdravstvo, odnosno ne propisuje mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, nego takva osoba ostaje problem socijalne službe, uz najčešće, meru zabrane prilaska žrtvi koju mu određuje policija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike