Gorica je pobedila opaku bolest! "Ostala sam bez jajnika, materice, limfnih žlezda, kose, a još se pitam šta je sa dušom..."

08.05.2022

06:30

0

To je zaista velika turbulencija za organizam i taj strah, neizvesnot šta će biti sutra, da li ću ja preživeti, hoću li ja zaista da živim...

Gorica je pobedila opaku bolest! "Ostala sam bez jajnika, materice, limfnih žlezda, kose, a još se pitam šta je sa dušom..."
viber_slika_2022-05-07_22-06-01-308 - Copyright Foto: Pixabay/Privatna arhiva

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obeležava se na današnji dan, 8. maja u celom svetu. U našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života. 

U našoj zemlji Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se po deseti, jubilarni put, pod sloganom “Hoću da živim”, a Gorica Đokić, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori" i potpredsednica Foruma pacijenata Srbije, za 24sedam je ispričala kako se ona izborila sa ovom opakom bolešću.

- Nažalost sam imala iskustva sa rakom jajnika. Prvi put sam se susrela sa tom bolešću kada mi je otkrivena 2014. godine, tako što sam imala cistu na jajniku koja je pukla. Imala sam tu sreću da se otkrije u početnoj fazi, inače je to najsmrtonosniji ginekološki kancer i uglavnom se otkriva u kasnoj fazi jer ne postoji rani skrining za otkrivanje ovog kancera, ni kod nas ni u svetu.

- Zato kažem, najbolje je da žene idu na redovne ginekološke preglede i da osluškuju svoj organizam. Simtomi koje signalizira ova bolest su jako specifični i pre mogu da se pripišu nekom gastro-enterološkom problemu nego ginekološkom, a to je pre svega nadutost stomaka, sitost, zatvor, štucanje, bol u donjem delu stomaka i leđima... Sve je ovo alarm da mora da se poseti ginekolog- kaže nam Gorica.

Ona objašnjava da je sve preglede uporno odlagala jer joj je uvek nešto drugo bilo preče, ali kad je došlo do toga da je bolest stvara i veoma prisutna, svatila je da mora da se bori na sve načine.

- Jako je teško susresti se sa takvom bolešću, ja nisam ni sanjala da mogu da obolim od tako teške bolesti. To saznanje potpuno je promenilo moj životni put. Međutim, upravo je psihološka borba teža od ove fizičke. Bez obzora na sve što je organizam doživeo, na sve promene gde su meni odstranjeni jajnici, materica, deo trbušne maramice, deo limfnih žlezda, ostala sam bez kose, ali i dalje se pitam šta je sa dušom? To je zaista velika turbulencija za organizam i taj strah, neizvesnot šta će biti sutra, da li ću ja preživeti, hoću li ja zaista da živim, a svakako da hoću... E to je bio moj moto. Prva rečenica koju sam izgovorila mojoj doktorki kad je saopštila dijagnozu je: "Ja ću se izboriti sa ovom bolešću, ja ću je pobediti". Prosto negde me to svih ovih osam godina i vodi, ta prva rečenica i ta borba koja traje i dan danas - kaže Gorica i dodaje:

- Svi onkološki pacijenti, kada im se saopšti dijagnoza prolaze kroz te psihološke faze. Prvo neprihvatanje bolesti, pa osuđivanje sebe da li je zaista to moralo da se desi, zašto sam to dozvolila, zašto se baš meni to desilo.... To su mnoga pitanja sa kojima smo se svi suočili pa i ja, ali vrlo sam brzo morala da kažem "U redu, bolest je tu, desila se, da vidimo šta možemo dalje". Imala sam dve teške operacije, šest hemioterapija, lečila sam se na Institutu za onkologiju, ali sada sam dobro i idem na redovne kontrole. 

Gorica za kraj poručuje svim ženama da brinu o svom zdravlju: "Ne dozvolite sebi da prolazite kroz borbu sa ovom bolešću!"

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike