Novi korak ka pravoslavnom jedinstvu! Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služe zajedničku liturgiju u Skoplju 24. maja

22.05.2022

05:22

0

Autor: 24sedam

Liturgija će biti služena u sabornom hramu “Sv. Kliment Ohridski”

Novi korak ka pravoslavnom jedinstvu! Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služe zajedničku liturgiju u Skoplju 24. maja
Hram (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan 24. maja služiće zajedničku liturgiju u Skoplju.

- S radošću saopštavamo vernom narodu da će od 23. do 24. maja 2022. godine u poseti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji boraviti delegacija Srpske pravoslavne crkve predvođena njegovom svetošću - objavljeno je u petak u Skoplju iz Kancelarije Sinoda MPC-OA.

Liturgija će biti služena u sabornom hramu “Sv. Kliment Ohridski” u Skoplju, uz učešće arhijereja obe sestrinske crkve, najavljeno je u Skoplju.

Podsećamo, Sabor Srpske pravoslavne crkve odobrio je kanonsko jedinstvo SPC sa takozvanom Makedonskom pravoslavnom crkvom, tačnije "Ohridskom arhiepiskopijom".

Tako je spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se takozvana Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC, rešen.

 

Pre odluke, obavljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu, i to u najvećoj tajnosti.

Zatim su, u četvrtak 19.05. patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služili u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju pomirenja.

Tim činom ponovo će biti uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dveju crkava u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike