Porfirije uputio poruku porodici Periš: Dragi brate, na sahrani svakog čoveka izgovaram rečenicu...

20.05.2022

21:33

0

Telo hrvatskog državljanina Periša pronađeno je prekjuče ujutro u Dunavu

Porfirije uputio poruku porodici Periš: Dragi brate, na sahrani svakog čoveka izgovaram rečenicu...
24sedam/Katarina Mihajlović

 

Patrijarh Porfirije, poglavar SPC, obratio se povodom smrti mladog Mateja Periša, ovog puta na svom zvaničnom Instagram nalogu.

-Prisustvovao sam molitvenom ispraćaju Mateja Periša u Split. Služio je nadbiskup Hočevar. Njegov otac Nenad je izuzetan čovek, brat, hrišćanin. Njemu sam se obratio:

Da li je smrt poslednja reč o nama, ili je smrt ono što Matejev otac, naš brat Nenad, govori? Bolno je kada pošalje majka sina u vojsku, ili devojka isprati momka u vojsku, kada će proći mesec, dva dana da ga ne vidi. A kamoli kada pošaljemo sina u Hristovu vojsku, u večnost, i da čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo.

Dragi brate, na sahrani svakog čoveka izgovaram rečenicu: “Hristos Gospod da oprosti grehe pokojnika i nastani ga u mestu cvetnom odakle odbeže svaka žalost”. Vaskrsenje Hristovo nam otkriva tajnu istine da ničiji život nema smisla ako nije večan. Svi mi znamo da ljudi oko nas umiru i svi se ponašamo kao da mi nećemo umreti. Tek kada nam neko veoma blizak ode iz ovoga sveta mi počinjemo ozbiljno da se fokusiramo na tajnu života. Da li svi umiru osim nas ili postoji nešto što je jedino sigurno, a to je da ćemo otići iz ovoga sveta. A onda kroz tačku odlaska sve dobija svoj smisao - napisao je poglavar SPC.

Danas održana misa u Beogradu

Telo Splićanina Mateja Periša danas je ispraćeno iz crkve Svetog Antuna u Beogradu. Telo je bilo izloženo u ovoj crkvi, a ispraćaj je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Po završetku ispraćaja, Matejevo telo je transportovano za Split, gde će mladić biti i sahranjen.

 

Telo hrvatskog državljanina Periša pronađeno je prekjuče ujutro u Dunavu, kod Ade Huje, posle njegovog nestanka u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine kod Beton hale u Beogradu.

O tome šta je Porfirije poručio Nenadu Perišu po završenoj misi za njegovog sina Mateja pročitajte OVDE.

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti