Misterija oko smrti supruga Nikoline Pišek: Mediji objavili da je Ristović umro od masaže strujom, šta je to i ko to radi u Beogradu?

11.05.2022

18:00

0

Pokušali smo da pronađemo bilo koga ko se bavi "električnom masažom" ili masažom strujom

Misterija oko smrti supruga Nikoline Pišek: Mediji objavili da je Ristović umro od masaže strujom, šta je to i ko to radi u Beogradu?
masaza ristovic - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Pixabay

Vest o smrti istoričara Vidoja Ristovića (44), supruga voditeljke Nikoline Pišek, potresla je javnost, a prema zvaničnom izveštaju sa obdukcije, on je preminuo zbog srčanih problema.

Međutim, mediji su objavili da je Ristović umro na maserskom stolu, nakon masaže strujom tokom koje, navodno, maser ne dodiruje klijenta. 

Hrvatski mediji su objavili da se radi o tzv. Body formeru, "elektronskom uređaju posebno razvijenom za tretiranje fizioloških naslaga u vezivnom tkivu".

Ovaj uređaj, kako tvrde oni, podražava sve mišićne grupe obuhvaćene strujnim krugom. 

A mišićne kontrakcije podstiču se putem elektroda koje se postavljaju na ciljane delove tela. Ako se telo prethodno ili nakon elektrostimulacije tretira, ima rezultat kao i fizička aktivnost, ali bez fizičkog napora. 

Aparat, navodno, ima i program za ublažavanje bolova, oporavak mišića i tretiranje raznih vrsta ukočenosti muskulature i slično. Međutim, aparat može biti opasan za srčane bolesnike i one koji imaju visok pritisak.

Pokušali smo da pronađemo bilo koga ko se bavi "električnom masažom" ili masažom strujom, ali bezuspešno. A čak je i sam naziv metode vrlo upitan, jer ni profesionalci koji se godinama bave masažom i fizioterapijom nisu čuli za njega.

ATAImages/Antonio Ahel
Vidoje Ristović

Odgovor smo probali da dobijemo u Fizioterapeutskoj asocijaciji Srbije, ali ni tamo nisu znali da nam odgovore o kakvoj se metodi radi.

Oni su nam objasnili da svaka masaža može biti opasna za nekoga ako je radi nestručna osoba.

- Naročito kada to rade priučeni ljudi, koji nisu medicinski potkovani znanjem. I onda njima dođe neki čovek, a oni ne znaju kakve on bolesti nosi, ali mu rade tretman - kažu oni.

Pixabay
Ilustracija

Ipak, upozoravaju da svi kardiovaskularni bolesnici, kao i oni sa hipertenzijom, moraju biti oprezni tokom primene određenih terapijskih procedura, pa i masaža.

- Terapijsku masažu može da primeni samo školovani fizioteraput. Postoji i opšta relaksaciona masaža, i to je ona koja se primenjuje u kozmetičkim salonima. Recimo, anticelulit masaža - objasnili su oni.

Što se tiče masaža pomoću mašina ili ručne masaže, oni prednost daju ovoj drugoj jer aparat ne možete da kontrolišete kao što možete stisak ruke.

- Inače, kada imate bol u leđima, masaža vam neće otkloniti problem. Ona je samo pomoćna procedura, može trenutno da pomogne da se bolje osećate - objasnili su oni. 

Kako kažu, kod nas je problem u tome što svako fizičko lice može da registruje salon za masažu i što ima jako puno kozmetičkih salona koji se upliću u polje zdravstvene delatnosti.

- Salon za masažu se registruje u APR-u i svako fizičko lice može to da uradi pod šifrom usluga. Onda oni kupuju razne aparate za koje nisu obučeni, a ni ti ljudi koji dolaze kod njih nisu svesni toga da mogu biti ugroženi - dodaju oni.

Savetuju da se kod masera i fizioterapeuta ide po preporuci.

- Uvek idite po preporuci kod nekoga. Najbolje je kontaktirati s nekim zdravstvenim radnikom ili fizioterapeutom koji radi u nekoj instituciji. I kod majstora za kola kad idete raspitate se prvo, pa tako treba da bude i za masera - objasnili su oni. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike