Dan kada je Vladičin Han zavijen u crno: NATO ubio dvoje zaljubljenih tinejdžera

11.05.2022

10:22

0

Autor: 24sedam

Te noć je ranjeno još nekoliko ljudi

Dan kada je Vladičin Han zavijen u crno: NATO ubio dvoje zaljubljenih tinejdžera
New Project (2) - Copyright Privatna arhiva

Na današnji dan, 1999. godine, NATO avioni su prvi put bombardovali Vladičin Han tokom agresije na SR Jugoslaviju, gađajući u prvi sumrak Novi most na Južnoj Moravi.

Te majske večeri od gelera i detonacije nastradali su gimnazijalci Milan Ignjatović (18), maturant i njegova godinu dana mlađa devojka Gordana Nikolić (17), učenica treće godine.

Od gelera prilikom bombardovanja mosta te večeri ranjen je i mladić Dejan Tasković, oficir policije. NATO bombu od pola tone preživeo je Aleksandar Ilić, koji je tada imao pedesetak godina. Bomba je na mostu pala na dvadesetak metara od njega, ali nije imao nikakve povrede.

Svako veče se sastajali kod mosta

Milan i Gordana, dvoje tinejdžera između kojih se na početku rata rodila ljubav, tog 11. maja sastali su se kod jednog mostića na reci Kalimanki. Svake večeri su se tu nalaztili. Od mosta koji je NATO gađao bili su udaljeni oko 800 metara, a delile su ih i stambene zgrade.

Ipak, geleri su preleteli razdaljinu ne udarivši u zgrade i pogodili Milana u vrat, dok je Gogu, prema priči, eksplozija odbacila uvis, te je prilikom pada udarila o ivičnjak trotoara i polomila vrat.

Posle stravičnog udara, ona je i dalje bila živa i jedan od komšija ju je na rukama poneo ka domu zdravlja. Nažalost, nesrećna devojka nije izdržala i izdahnula je na nekoliko minuta hoda od mesta nesreće.

Vladičin Han danas/Printscreen/Youtube/Dejan Stošič
 

- Zvuk aviona čuo se sve jače, bilo je jasno da se približavaju. Večerali smo. Jak bljesak svetlosti i četri neverovatno jake eksplozije od kojih su nam poispadali prozori, a vrata se otvorila... Posle pola sata zvoni telefon, Ana mi javlja da su poginuli Milan i Goga. To je trenutak kada je moje odeljenje IV/3 stiglo na ispit zrelosti, kao i čitava moja generacija, nas 120 – posle je ispričala jedna od školskih drugarica nesrećnih tinejdžera.

Gogu su sahranili u porodičnu grobnicu, a Milana u novom delu groblja blizu Ivana Markovića i Ane Bjeletić, koji su stradali u bombardovanju voza u Grdeličkoj klisuri. Za vreme opela avioni su sve vreme nadletali Vladičin Han, ali je sahrana završena po svim pravoslavnim običajima.

Tog, 11. maja 1999. godine, Milan i Goga nisu bili jedine žrtve NATO agresora. U selu Staro Gracko kod Lipljana, na Kosovu i Metohiji, bombardovani su civilni ciljevi. 

Tom prilikom je poginula Dragana Dimić. Imala je samo tri godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike