Nikolini je potrebna naša pomoć: Rođena je sa samo 850 grama - jedina šansa joj je odlazak u Tursku!

07.05.2022

11:54

0

Bolesti kod ove devojčice nizale su se jedna za drugom.

Nikolini je potrebna naša pomoć: Rođena je sa samo 850 grama - jedina šansa joj je odlazak u Tursku!
printscreen/Budi human

Nikolina Ćirić, rođena je u dvadeset devetoj nedelji, sa samo 850 grama. Ima nekoliko dijagnoza, a jedna od njih je hidrocefalus, ima povremene epi napade, pa znatno zaostaje u razvoju u odnosu na svoje vršnjake. Njeno lečenje nastavlja se u Turskoj, a onu svotu novca koja je potrebna njeni roditelji ne mogu obezbediti sami.

- Nikolina je prevremeno rođena u sedmom mesecu. Nakon tri meseca života u inkubatoru, Nikolina je dobila masovno krvarenje iz stomaka koje se prenelo na pluća i na žalost na glavu, gde je usledila hidrocefalija. Urađen je VP Šant pudeks koji omogućava da višak likvorske tečnosti iz glave izlazi ka mokraćnom kanalu. Kako je Nikolina rasla, tako su rasle i njene nemogućnosti da hoda, da priča, da sedi. Rasle su dijagnoze - priča za RINU Nikolinina majka Danijela Milutinović.

Bolesti kod ove devojčice nizale su se jedna za drugom. Cerebralna paraliza je osnovna i glavna dijagnoza koju Nikolina ima i bolest koja se ne leči odmah i sada. Tu je potrebno mnogo vremena, mnogo odricanja. Usled svega toga, nastala je i mikrocefalija, što znači da je manja glava od tela, gde njen mozak nema dovoljno prostora da se razvija.

- U Turskoj smo došli do saznanja, preko magnetne rezonance, da je Nikolinin mozak želatinaste strukture i da jedan taj deo koji je ostao zdrav jeste taj deo koji Nikolinu pokreće. Nikolina je božijom voljom uspela, na koji način niko ne zna, da progovori, da samostalno stoji uz pomoć fiksatora. Svakodnevne vežbe omogućavaju da Nikolina funkcioniše koliko-toliko. Ona još uvek ne sedi. Ne može samostalno da obavlja pojedine potrebe. Uvek joj treba pomoć - kaže Danijela.

printscreen/Budi human
 

Dalje lečenje u Turskoj omogućilo bi Nikolini, da uz pomoć njihovih terapija, ukloni deo tumora koji ona već ima. Tumori su vodene strukure, opasnost postoji da puknu i ukoliko bi se to desilo mogu da se izliju po glavi i naprave dodatne i mnogo veće probleme.

- Svesni smo da Nikolina ne može odmah da prohoda i da ne može da bude kao naše ostalo, troje dece. Ono što mi želimo jeste da ona bude funkcionalna. Da se smanje ti epi napadi i da uživa u svom detinjstvu, koliko joj to bude bolest omogućavala - rekla je Danijela Milutinović.

Odlazak na lečenje u Tursku je zakazan za kraj maja meseca, a tačan datum operacije bio bi naknadno određen.

- Ono što je nama za sada potrebno jeste odlazak u Tursku, smeštaj, hrana, avio karte i taj pregled u bolnici - kazala je Danijela.

U sredu, 11. maja u Domu kulture u Trbušanima, sa početkom od 18 časova biće održan koncert kako bi se pomoglo prikupljanje sredstava za nastavak lečenja malene Nikoline.

Nikolini možete pomoći na neke od ovih načina:

Slanjem SMS poruke 1148 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske human1148 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248314-83

Uplatom na devizni račun: 160600000124852047
IBAN: RS35160600000124852047
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA