Nasmejani dečak velikih snova: Jakov bije najvažniju bitku u životu i potrebna mu je naša pomoć!

16.04.2022

12:41

0

Njegova mama je vodila urednu i kontrolisanu blizanačku trudnoću, kada je u 22. nedelji izgubila prvog blizanca, dok je Jakov doživeo traumu na rođenju

Nasmejani dečak velikih snova: Jakov bije najvažniju bitku u životu i potrebna mu je naša pomoć!
278462165_2812207402258554_4100290534137795860_n - Copyright Ivana Kovačić/privatna arhiva

Mališan Jakov Kovačić 12. avgusta napuniće dve godine. Njegovo nasmejano lice nikada ne bi moglo da vam kaže šta je sve proživelo do predstojećih svećica na torti, a borba ga tek očekuje.

Naime, Jakov je bila beba iz uredno vođene i kontrolisane blizanačke trudnoće. Problemi za njegovu mamu nastaju u 22. nedelji kada je prestala srčana radnja prvog blizanca. 

Nasmejani dečak rođen je tri nedelje kasnije, na porođaju je doživeo traumu od kada počinje njegova borba.

Rođen je sa svega 770 grama, a narednih šest meseci je proveo u bolnici, od čega tri i po u inkubatoru.

Ivana Kovačić/privatna arhiva
 

U drugom danu života prebačen je na Institut za neonatologiju. Intubiran je kao ekstremno nezrelo novorođenče u teškom kliničkom stanju.

Ultrazvuk mozga pokazao je krvarenje II stepena da bi se nakon par dana pogoršalo u IV stepen krvarenja u mozgu koje je prouzrokovalo cistu.

Kada je bi star svega sedam dana, Jakovu su počeli da otkazuju bubrezi. Imao je i neonatalne konvulzije. Moždane komore su nastavile da rastu pritiskajući mozak. Na mehaničkoj ventilaciji je proveo dva meseca a na oksigenoterapiji četiri meseca.

Uspostavljena mu je dijagnoza bronhopulmonalna displazija (hronično oštećenje pluća koje se obično javlja kod prevremeno rođene dece kod koje je primenjivana mehanička ventilacija i oksigenoterapija zbog akutne respiratorne ugroženosti).

Prognoze lekare su bile loše ali je Jakov pokazao koliki je borac. Počeo je disati samostalno, naučio je piti mleko iz flašice.

Ivana Kovačić/privatna arhiva
 

Nakon izlaska iz bolnice odmah je krenuo na intenzivne fizikalne tretmane. Pomaka na bolje ima ali nedovoljno.

Da bi Jakov dalje napredovao roditeljima je potrebna podrška svih nas. Sredstva su mu potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, za dijagnostiku, fizikalne terapije, logopeda, defektologa, kraniosakralne terapije, laboratorijske analize, suplemente, vitamnine kao i za smeštaj.

Na neke od ovih načina možete pomoći Jakovu Kovačiću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike