Zločin koji Srbija nije zaboravila: NATO kasetnim bombama ubijao civile u centru Niša

07.05.2022

05:10

0

Autor: 24sedam

Od eksplozija kasetnih bombi na tri lokacije u Nišu poginulo je 16 civila

Zločin koji Srbija nije zaboravila: NATO kasetnim bombama ubijao civile u centru Niša
nato bombardovanje niša - Copyright Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Na današnji dan, 1999. godine, u 11.20, NATO avioni gađali su centar Niša. Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama, a u ovim napadima poginulo je 16 Nišlija, dok ih je 18 povređeno. Prolaznici su stradali na trotoarima, a ukazivanje pomoći i zbrinjavanje je bilo otežano jer je u isto vreme gađana i okolina Kliničkog centra Niš, gde se nalazi i Hitna pomoć.

Među poginulima je bila i 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći. Bio je to jedan od najozbiljnijih napada u toku NATO agresije na SR Jugoslaviju u kojem je došlo do stradanja civila.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

NATO je, navodno, imao želju da sa dva kontejnera kasetnih bombi, sa 100-150 submunicije po kontejneru, napadne niški aerodrom koji se nalazi na kraju grada. Ipak, bombe su pale unutar šireg centra grada u kojem nije bilo nikakvih vojnih ciljeva.

Izveštaji govore da je od eksplozija kasetnih bombi na tri lokacije u Nišu poginulo 16 civila, teške povrede zadobilo je njih osmoro, a lakše 11. Oštećeno je 120 stambenih objekata, a uništeno 47 putničkih automobila.

Dan kasnije, 8. maja, generalni sekretar NATO-a Havijer Solana potvrdio je odgovornost ovog vojnog saveza za napad, izjavom da je NATO potvrdio da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj. Agresori su se pravdali da se kontejner kasetne bombe CBU-87 nije otvorio iznad cilja nego ubrzo posle izbacivanja iz aviona, zbog čega je submunicija pala na druge ciljeve unutar grada.

Nastavili da koriste kasetne bombe i posle zločina

Prema dostupnim informacijama, kasetne bombe je izbacio holandski F-16. Posle ovog napada Holanđani su prekinuli da koriste kasetne bombe tokom bombardovanja. Ipak, to nije bio slučaj sa drugim članicama NATO-a, pa su avioni britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva i posle ovog zločina nastavili da ih koriste.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Hjuman rajts voč je osudio napad i upozorio da kasetne bombe ne smeju da se koriste prilikom napada na urbana naselja zbog gustine naseljenosti područja, dok je Amnesti internešenel objavio da NATO nije preduzeo mere opreza i da je prekršio zabranu nesrazmernog napada. 

Međutim, to nije imalo nekog uticaja na NATO, s obzirom na to da su već 8. maja, samo dan posle zločina, bombom velike razorne moći pogodili i teško oštetili Kameni most u Nišu.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba.

Na Niš bačena 324 projektila

Niš je za 78 dana bombardovanja gađan iz vazduha 40 puta – 28 puta noću i 12 puta danju. Poginulo je ukupno 56 Nišlija, a više od 200 ih je ranjeno. Na grad su ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa i osam grafitnih projektila.

Srušeno je 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike