Devet simptoma koji ukazuju na novi hepatitis: Ukoliko ih primetite kod svoje dece, odmah se obratite lekaru

06.05.2022

09:51

0

Za sada još uvek nije potvrđen prvi slučaj kod nas

Devet simptoma koji ukazuju na novi hepatitis: Ukoliko ih primetite kod svoje dece, odmah se obratite lekaru
20220412123037_MRI_3811~2 - Copyright Foto: DIMAK Serbia

Devetogodišnji dečak, za kojeg se sumnja da je zaražen nepoznatim hepatitisom, koji izaziva oboljenje jetre, još uvek je na analizama. 

On je doveden u Institut za majku i dete nakon što su roditelji primetili da je žut u licu. Hospitalizovan je, a pregledima je konstatovano da je njegova jetra u jako lošem i teškom stanju, dok je njegovo opšte stanje dobro. To je alarmiralo doktore da provere da li je ovaj dečak prvi slučaj zaražavanja akutnog hepatitisa koji izaziva teško oboljenje jetre.

Devet simptoma

Foto: Pixabay
 

 

Kako objašnjava doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijskog odeljenja i zamenica direktora Doma zdravlja Palilula, prvi simptomi novog hepatisa je žutilo beonjača.

Takođe, ona je praćena tamnom mokraćom - boje piva, stolica je svetla, a deca su malaksala.

Kod dece, dodaje doktorka, može da se javi i gubitak apetita, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura.

Ona naglašava da ukoliko primetite gore navedene simptome kod dece odmah kontaktirate pedijatra.

Dodaje da roditelji treba da upozoravaju decu na higijenu ruku, kao i da se peru namirnice, voće i povrće. Pojašnjava i da se vakcina protiv hepatitisa B daje po rođenju, kao i da su deca zaštićena.

Poznat od ranije?

24sedam/Profimedia
 

Podsetimo, iako se u medijima spominje da je u pitanju misteriozan oblik hepatitisa, infektolog Delić objašnjava da u njemu nema ničeg misterioznog već da je u pitanju akutni hepatitis koji, kako objašnjava, predstavlja akutno zapaljenje jetre praćeno oštećenjem ćelija tog organa.

Kako kaže to nije nije ništa novo i da smo se prvi put sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još 1995. godine. On objašnjava da najviše liči na virusno oštećenje i dodaje da se kod nas i u svetu vrše istraživanja kako bi se utvrdilo koji je to virus.

Naveo je da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi i dodao da od šest do osam odsto pacijenata na njegovom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka.

- Postoji sumnja da je reč o adenovirusu koji nam je poznat, a on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu. Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećane žlezde - naveo je Delić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike