"Jetra mu je u teškom i lošem stanju, još uvek nema protokola lečenja": Doktor o dečaku za kojeg se sumnja da je zaražen novim hepatitisom

05.05.2022

09:07

0

Ova misteriozna bolest jetre do sada je zabeležena kod 228 dece širom sveta

"Jetra mu je u teškom i lošem stanju, još uvek nema protokola lečenja": Doktor o dečaku za kojeg se sumnja da je zaražen novim hepatitisom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Juče je prijavljen prvi potencijalni slučaj zaražavanja misterioznim hepatitisom, odnosno bolešću jetre, u beogradskoj bolnici.

U pitanju je devetogodišnji dečak koji se nalazi u  Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” i oseća se dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju zbog čega je zadržan u bolnici na posmatranju i kako bi se utvrdilo da li je reč o novom tipu akutnog hepatitisa za koji protokol o lečenju još uvek ne postoji.

- Kod nas na odeljenju leži pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi - kaže dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Roditelji su primetili, napominje doktor, da je detetu koža požutela zbog čega su ga doveli na pregled.

- Uradli smo već brojne analize, ali sutra nas očekuje još ispitivanja, kao i u ponedeljak, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o lečenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, leči se simptomatski - objašnjava dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i lečenje.

Iako nije životno ugrožen, spada u teške pacijente zbog problema sa jetrom.

- Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove anlize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete - naglašava dr Prokić.

Simptomi bolesti

Prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu ispričao je da su simptomi hepatitisa povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu.

- Ova bolest može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Virus se širi kapljičnim putem, ali i kontaktom. Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska - objašnjava dr Delić.

Epidemiolog Zoran Radovanović navodi da će tajanstvena bolest, koju izaziva do sada nepoznat uzročnik, biti označena kao virus hepatitisa F.

- Učestalost uočenog oštećenja jetre kod ove bolesti 10 do 20 puta prevazilazi očekivanja za dečji uzrast. Svetski broj obolelih početkom maja iznosio je oko 200 pacijenata, ali je svakom desetom registrovanom bolesniku bila neophodna nova jetra - naglašava dr Radovanović.

Bolest se do sada proširila u  Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike