Obračunavaju se u ugostiteljskim objektima, pa stradaju nevini: Da li obezbeđenje čuva ili ugrožava živote?

07.05.2022

18:30

0

"Ubica odgovara za ubistvo iz nehata, što spada u kategoriju privilegovanih oblika krivičnog dela ubistva"

Obračunavaju se u ugostiteljskim objektima, pa stradaju nevini: Da li obezbeđenje čuva ili ugrožava živote?
obezbeđenje splav - Copyright ATAImages/Antonio Ahel Profimedia

U kafiću "Ritual" na Novom Beogradu prošle nedelje je došlo do pucanjave u kojoj je nastradao Luka Žižić, brat vlasnika tog objekta, koji je u tom momentu sedeo kao gost. Ubica je ušetao u kafić i sasuo u njega šest metaka. Ovaj obračun imao je jasan cilj - ubica je upucao čoveka zbog kojeg je i došao. Međutim, neretko se dešava da radnici ugostiteljskih objekata budu slučajne žrtve mafijaških obračuna ili obračuna između pripitih gostiju.

Na taj način, kao slučajna žrtva, nastradala je i konobarica koja je radila u kafani kod Titela Snežana P. (59). Nju je ubio gost Petar B. koji se, prema rečima očevidaca, sa svima sukobio i bio je pod dejstvom alkohola.

Sa jednim gostom je ušao i u fizički obračun, nakon čega su izašli ispred kafane i tamo nastavili da se tuku. Tada je Snežana izašla napolje i povukla tog gosta da se vrati u lokal. Kada je taj čovek ušao unutra, Petar je izvadio pištolj, a drugi gost je to video i pokušao da mu ga oduzme. Međutim, on je opalio jedan metak, koji je, na nesreću, pogodio Snežanu, koja čak nije ni bila blizu njih.

Nesrećni slučajevi poput ovog mogu biti zaustavljeni ako lokal ima svoje obezbeđenje ili nekoga ko bi vodio računa o tome da u kafani ne dođe do potezanja oružja, tuče ili bilo kog drugog vida agresije. Međutim, Nikola Dimitrijević, iz Udruženja privatnih ugostitelja, za 24sedam kaže da angažovanje obezbeđenja često može da bude potpuno pogrešna odluka.

- Da li će određeni ugostiteljski objekat imati obezbeđenje ili neće, isključivo je odluka vlasnika lokala, da li iz bezbednosnog ili nekog drugog, ličnog razloga. Oni koji rade duže uglavnom imaju neko obezbeđenje, ali vrlo je bitno ko obavlja taj posao, da li su to pristojni ili grubi momci. Jer obezbeđenje ume da napravi problem i samim postojanjem, načinom ponašanja, načinom obraćanja... Mogu da izazovu nešto što ne treba da se desi, i zato podvlačim da je vrlo bitno ko to radi. Lokali koji se odluče za ovo drugo, grubo obezbeđenje, uglavnom uvek imaju probleme - kaže Dimitrijević.

Postoji još jedan neprijatan detalj - neki lokali koji imaju stalno obezbeđenje ne mogu da ga zamene jer je ono već uspostavilo svoj način rada i svoja pravila.

- Ne uvažavaju zahteve gazde, pa postaju jači od njega. To su uglavnom navijačke grupe koje se na taj način finansiraju. To je je jedna strana medalje, koja je ružna. Međutim, postoji i obezbeđenje koje to lepo radi u objektima koji rade do duboko u noć, jer u lokalima koji su otvoreni do ponoći nema potrebe za tim. Obezbeđenje treba da radi samo u objektima koji rade dokasno, kao što su noćni klubovi, restorani koji imaju muziku... Može da se desi da to rade pristojni momci, koji reaguju onda kada je to neophodno, na način koji je isto tako pristojan - kaže on.

Pixabay
 

Ipak, postoje lokali koji uopšte nemaju obezbeđenje, pa taj posao rade konobari.

- Vlasnici takvih lokala su najsrećniji. Zato što konobar ima potpuno drugačiji odnos prema gostu koji je neprijatan, kao i prema onom ko ne treba da bude gost. To je jedna potpuno druga filozofija pristupa tom problemu. Tako da samo obezbeđenje nije garancija da ćete imati mir - rekao nam je Dimitrijević.

Ugostiteljski radnici - kolateralna šteta

Kriminolog Ratomir Antonović za 24sedam objašnjava da li je pametno imati obezbeđenje u lokalu i kakve sve posledice mogu da se očekuju.

- Većina ugostiteljskih objekata ima obezbeđenje, ali to obezbeđenje uglavnom dolazi iz kriminalnog miljea, jer ljudi koji se bave time pretežno imaju neku vezu sa kriminogenim strukturama, mada taj posao mogu honorarno da rade i pripadnici policije. Takva je situacija kad su u pitanju noćni klubovi, a što se tiče restorana, tu i ne postoji neki veliki rizik. Međutim, uvek postoji mogućnost da u restoran uđe neko ko pripada tim kriminogenim strukturama i da dođe do nekog mafijaškog obračuna - kaže nam Antonović, i dodaje:

- To je ono što ne možemo da znamo ni u jednom trenutku, gde god da se nalazimo. Ipak, za ugostitelje postoji doza rizika koji nosi njihov posao, i taj rizik je nešto sa čime se u taj posao i ulazi. Kada počnu da ga rade, oni su svesni toga da on postoji. Naravno, rizik ne potiče samo od ljudi koji su iz kriminogenih struktura, već to mogu da budu i pripiti gosti, koji u nekom trenutku počnu agresivno da se ponašaju. Može da dođe i do potezanja oružja zbog neke bezazlene priče, bezazlene situacije i kontakta, može da se napravi ozbiljan problem na strani tih gostiju... Prvi na udaru u takvim situacijama je radnik iz tog objekta koji goste mora da razdvaja i da spreči eksces većeg obima. U najboljem slučaju može da dobije batine, a u najgorem neko može i da nastrada, kao što je nastradala konobarica u kafani kod Titela.

Fejsbuk/Društvene mreže
 

Na pitanje na koji način odgovaraju oni koji zbog sopstvenog obračuna usmrte osobu koja im je u tom momentu pomagala, pokušala da ih razdvoji ili se držala po strani, Antonović kaže da odgovaraju za ubistvo iz nehata.

- To spada u kategoriju privilegovanih oblika krivičnog dela ubistva. Porodica tog ubijenog radnika ima pravo na obeštećenje, mada je to uvek veliki znak pitanja koliko može u novcu da se obeštete nečiji život i trajan gubitak. Takođe, porodica ima pravo da tuži izvršioca krivičnog dela za isplatu nematerijalne štete, ali je to dalje pitanje koliko time može da se nadoknadi bilo šta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike