"Abdikacija Petra privatna stvar porodice, ali Filip može jako da lobira": Istoričar o dešavanjima u dinastiji Karađorđević

29.04.2022

14:30

0

Abdikacija princa Petra Karađorđević u korist brata Filipa s obzirom da Srbija nije monarhija, je privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta

"Abdikacija Petra privatna stvar porodice, ali Filip može jako da lobira": Istoričar o dešavanjima u dinastiji Karađorđević
royal_07102017_00032 - Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Abdikacija princa Petra Karađorđević u korist brata Filipa s obzirom da Srbija nije monarhija, je privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta i ne može imati utacaj na politički život, ali predstavnici dinastije mogu da doprinesu svojoj zemlji lobirajući za njene interese u kraljevskim krugovima u svetu, ocenjuje istoričar i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac.

U izjavi za Tanjug on je rekao da su dešavanja u dinastiji Karađorđevića i promene redosleda naleđa, deo kulturne prošlosti i tradicije u Srbiji, s obzirom na to da je naša država Ustavno definisana kao repubilka.

- To nema neku refleksiju na ono što je poltička situacija u Srbiji i nije neuobičajeno da se redosled nasleđa menja unutar porodice ili kuće, u ovom slučaju Karađorđevića - rekao je on.

Objasnio je da bi, u slučaju da se stav naroda u Srbiji po pitanju monarhije promeni, prestolonaslenik bio sadašnji princ Aleksandar Karađorđević, a potom naslednik iz reda njegovih potomaka - a to je sada Filip.

Foto: Printskrin/Jutujub/Kurir TV
 

 

Prema rečima istoričara, u sadašnjim političkim okolnostima u Srbiji, abdikacija Petra Karađorđevića je privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta.

Na pitanje da li ova situacija podiže svest građana o monarhiji Bjelajac je kazao da je tokom Drgog svetskog rata i kasnije monarhija na ovim prostorima bila više faktor podela, kao i da danas postoji jedan deo našeg društva, koji je tradicionalno monarhistički.

- Koliko Srbija ima svest o monarhiji građani bi se eventualno mogli izjasniti na nekom referndumu - rekao je istoričar.

Podsetio je da je u slučaju i jedne i druge naše nacionalne dinastije bilo promena u redosledu naleđivanja.

Profimedia
 

- Jedna od najpoznatijih u kući Karađorđevića jeste abdikacija princa Ðorđa Karađorđevića i uspostavljanje presedana da je princ Aleksandar Karađorđević i budući kralj Ujedinjenje Jugoslavije dobio mogućnost da bude naslednik prestola u svoje vreme. On i jeste posle smrti Kralja Petra Prvog postao kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - rekao je Bjelajac.

Istoričar je objasnio da Filip sada ima sva građanska prava u Srbiji, kao i da kao eventualni istaknuti kandidat može da bude nosilac neke liste.

Istakao je da se vremena menjaju i da se monarhije i u svetu demokratizuju.

- Više nije nemoguće da buduća kraljica ili princeza budu iz nekih drugih socijalnih krugova, umesto iz vladarskih i dinastičkih krugova ili iz redova visokog plemstva - naveo je istoričar.

Princ Filip/Foto:Wikipedia
 

Bjelajac je rekao i da se, u zemljama koje nisu više monarhije, kraljevske porodice okupljaju i neguju šarm stare Evrope, kao i da su "rado viđeni u okviru dzet seta".

One nemaju, kazao je, uticaj na politički život, ali mogu da lobiraju za svoju zemlju kroz javni život i aktivnosti.

Smatra da će Filip Karađorđević imati mogućnost da svoje prezime i tradiciju kuće Karađorđevića upotrebi u korist današnje Srbije i njene budućnosti, te da svoju zemlju promoviše na kraljevskim okuljanjima u Evropi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike