Norveški istoričar: Jasenovac je bio deo državnog genocida. U Srebrenici su stradali vojno sposobni muškarci

27.12.2021

13:38

0

Toresen je u intervjuu za prištinsko "Jedinstvo" rekao da je na KiM bilo mnogo incidenata, a sve sa ciljem da se Srbi proteraju

Norveški istoričar: Jasenovac je bio deo državnog genocida. U Srebrenici su stradali vojno sposobni muškarci
Knut flovik thoresen MGO podcast - Copyright Youtube printscreen/Mannegruppa Ottar

Dok sam bio na Kosovu i Metohiji Srbi su živeli u strašnim uslovima i stalno su se dešavali žločini nad njima, rekao je norveški istoričar Knut Flovik Toresen koji je kao oficir 2001, 2003. i 2004. bio u sastavu misije Kfora na Kosovu i Metohiji.

Prisećajući se tog vremena Toresen je u intervjuu za prištinsko "Jedinstvo" rekao da je na KiM bilo mnogo incidenata, a sve sa ciljem da se Srbi proteraju, da su mnogi događaji bili prikriveni, dok je zapadnom delu sveta, kako je rekao, Kosovo predstavljeno kao uspešno obavljena misija.

Toresen je kazao da su u to vreme deca koja su išla u školu morala da imaju vojnu zaštitu, a da su na njega dva slučaja ostavila dubok trag - ubistvo starijeg bračnog para Stolić u Obiliću i ubistvo srpske dece u Goraždevcu.

Kaže i da je ponosan što je bio norveški oficir kada su 17. marta 2004. godine norveški vojnici sprečili Albance da prodru preko Čaglavice u Gračanicu i spale manastir.

Toresen je, prepričavajuci detalje dešavanja martovskog pogroma, rekao da su bile dve čete norveških vojnika koje su branile selo Čaglavicu od 12.000 albanskih demonstranata, ističući da su norveški vojnici, za razliku od nekih vojnika iz drugih zemalja, obavili dobar posao za dva dana.

"Imali smo preko 20 norveških vojnika koji su bili ranjeni tih dana. Bili smo takođe prinuđeni da otvorimo paljbu prema albanskim demonstrantima gde su neki od njih izgubili život. Situacija je bila, nažalost, neophodna da bi spasili i odbranili napad. Siguran sam da ih nismo zaustavili na Čaglavici, oni bi došli u Gračanicu i tamo uništili sveti manastir, kao što su uradili u mnogim drugim mestima na Kosovu", rekao je Toresen.

Na pitanje kakva je slika u njegovoj zemlji u odnosu na onu koju je doživeo boraveci u misiji na KiM, Toresen je rekao da je većina norveških vojnika, koji su bili na Balkanu i ne samo na Kosovu, došla kući sa drugacijim stavom od onoga što je predstavljeno u medijima kod kuće.

"Razgovarao sam sa mnogim mojim bivšim kolegama i oni se slažu sa mnom. Malo je onih koji žele da trpe neprijatnost da o tome govore u javnosti", dodao je Toresen.

S ozbirom da je kao istoričar izučavao zločine u NDH, na pitanje o poređenju Srebrenice i Jasenovca, Toresen je kazao da je "Jasenovac bio deo genocida u kojem su uništena čitava društva. Jasenovac je bio deo državnog genocida. U Srebrenici su stradali vojno sposobni muškarci".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike