Daska na naduvavanje - Avantura i uživanje u prirodi (FOTO)

29.04.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Jezera i reke Srbije daju veliki potencijal za razvoj ovog sporta

Daska na naduvavanje - Avantura i uživanje u prirodi (FOTO)
pjimage (1) - Copyright 24sedam/Promo/Red Paddle Co Srbija

Stand up paddleboarding ili veslanje na dasci je vrsta adrenalinskog sporta, gde se za razliku od klasičnog surfovanja, stoji na dasci i koriste vesla za vožnju. Veslanje na dasci  verovatno postoji hiljadama godina kao prevozno sredstvo na vodi.  Ali instruktori surfanja i fotografi na Havajima su bili ti koji su veslanje na dasci, ili skraćeno SUP, učinili društveno prihvatljivim i doneli ovaj novi trend sport u Evropu.  

U međuvremenu, uglavnom se koristi za jahanje talasa, takmičenje u disciplinskim trkama na različitim udaljenostima ili jednostavno za udobno istraživanje pejzaža na rekama ili jezerima.  Ali najbolja stvar u vezi sa veslanjem je to što SVI to mogu da rade, bilo da su mladi ili stari, atletski ili manje atletski.  Apsolutno vam nije potrebno nikakvo prethodno znanje!

Ne postoji nešto kao „NE MOGU OVO“!

Poslednjih godina razvio se i po celom Svetu i Evropi. Jezera i reke Srbije daju veliki potencijal za razvoj ovog sporta.

Izbor opreme

Veslanje na dasci je uz ispravan izbor opreme super jednostavan sport u kojem ćete uživati!

Uz svo iskustvo i mi smo, dosta puta, kupili neki deo opreme jer je izgledao odlično ili je cena bila neodoljiva, a proizvod izgledao kao prihvatljiv. Završili smo na potpuno pogrešnom putu i bacili novac u vetar. Testiranje opreme je važan deo našeg posla pa jedna daska više ili manje…

Verujemo da bi Vama jedna izvitoperena daskana naduvavanje bila previše, te smo se potrudili olakšati Vam izbor  dasaka na naduvavanje.

Jedna je opcija da počnete studiozno proučavati sve brandove i njihove tehnologije, garancije koje daju… Druga je opcija s poverenjem prići specijalizovanim prodavcima Red paddle Tehnologija izrade SUP daske - Red Paddle Co Srbija ali, pazite, onima koji zaista koriste tu opremu i dobro poznaju materiju, te uz shop imaju specijalizovani PVC servis. 

U svakom slučaju dobro je uz sve opcije iskoristiti Test N’ Buy opciju i probati deo opreme pre same kupovine.

24sedam/Promo/Red Paddle Co Srbija
 

 

Odabir daske na naduvavanje prema telesnoj težini

Važno je odabrati pravi volumen daske, jer u suprotnom, umesto uživanja, čeka Vas maltretiranje pa zbog pogrešnog izbora lako možete doći do pogrešnog zaključka da ovo nije sport za Vas.

U slučaju dasaka na naduvavanje, nosivost se dobija deljenjem zapremine daske sa 3 i dodavanjem +0 do + 15 kg, u zavisnosti od konstrukcije. Primer: Daska od 285 L imaće nosivost od 95 kg do 110 kg.

Da li se 0kg ili 15kg može dodati nakon podele zapremine zavisi od konstrukcije, materijala i oblika, odnosno odnosa dužine i širine.


SUP daske na naduvavanje

Postoje ogromne razlike između različitih SUP dasaka na naduvavanje. Na tržištu se pojavilo mnogo brendova bez imena u ovom segmentu.

24sedam/Promo/Red Paddle Co Srbija
 

 

Zavarivanje ili lepljenje. Koja je razlika?

PVC zavarivanje je tehnologija u kojoj se dva materijala međusobno spajaju i postaju jedna nerazdvojna celina. Nema grešaka ili slabosti, koje će vas iznenaditi za nedelju ili dve na odmoru. Za razliku od zavarivanja, lepljenje je tehnologija u kojoj se dva materijala spajaju trećim medijem. Lepljene daske su izuzetno osetljive na temperaturne razlike, što je leti prilično izraženo. U zavisnosti od proizvođača, kvalitet lepljenja može varirati od onih koji su spremni da ponude dvogodišnju garanciju na kvalitet svog rada do đubreta na policama supermarketa.

Ko proizvodi daske tehnologijom zavarivanja?

Red Paddle (www.redpaddleco.rs)  je vodeći proizvođači i  dasaka na naduvavanje a kvalitet se izdvaja od konkurencije i jedini koji su ulagali u tehnološki napredak i proizvode daske u zavarenoj tehnologiji.

5 godina i Red Paddle Izdržljivost SUP daske - Red Paddle Co Srbija garancije. 

Kada kupujete dasku na naduvavanje, ne pristajte na garanciju manju od 3 godine!

Kako prepoznati vrednost daske

Tehnologije se kreću od proizvođači kojima je stalo do kvaliteta i koriste tehnologiju zavarivanja do proizvođača koje nude isključivo lepljene daske sumnjivog kvaliteta. Lepak ispada jer se vremenom slojevi razdvajaju, a ivičnjaci se nepovratno raspadaju. Prodavci će vam reći šta želite da čujete, jer najverovatnije nemaju iskustva sa tim. Ako obratite pažnju, možete videti koja marka pravi pesprekorne daske, a koje su već na prvi pogled fušeraj.

Na tržištu postoje i brendovi koji vam daju 3 meseca garancije. Daske koje nude prepoznaćete po karakteristici da nakon 5-6 dana počinju da gube boju, a dalji procesi će biti još zanimljiviji, da ne kažem katastrofalniji, daske će se deformisati u oblik banane ili čak iskriviti.

24sedam/Promo/Red Paddle Co Srbija
 

 

Mala preporuka, izbegavajte crne /tamne dasake. Što su površine na dasci tamnije, to će više toplote upiti kada se izlože suncu, u njoj će se stvoriti veći pritisak, što će neizbežno znatno skratiti njen rok trajanja. Dobro pregledajte završnu obradu, jer ako je daska ogrebana spolja, onda je verovatno još gore iznutra.

Veslanje u stojećem stavu nije samo zabavno, već je i odlična vežba za celo telo.  Trenira snagu, izdržljivost i ravnotežu na posebno nežan i nežan način za zglobove.  Iznad svega, leđa, stomak i trup su aktivni za vreme veslanja.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike