Ovo su nova pravila za ulazak u Grčku do 1. septembra: Jedna mera ostaje na snazi i naredni mesec

26.04.2022

08:52

0

Za ulazak turista u Grčku više nije obavezan ni PLF formular

Ovo su nova pravila za ulazak u Grčku do 1. septembra: Jedna mera ostaje na snazi i naredni mesec
Copyright Pixabay/Profimedia

Ukoliko se odlučite da prvomajske praznike provedete u Grčkoj, za ulazak vam neće biti potrebni digitalni  zeleni sertifikati, negativni PCR testovi niti potvrde o vakcinacijama.

Iz Ministarstva zdravlja Grčke najavljuje se da će kovid propusnice i ograničenja broja ljudi u zatvorenim prostorima biti ukinut sve do 1. septembra, dok će nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima ostati na snazi sve do 1. juna prenose Novosti.

Problem sa sertifikatima

Srpski turisti, koji su uskršnje praznike proveli u ovoj zemlji, prijavili su probleme sa svojim zelenim sertifikatima. Naime, iz nekog razloga, nisu mogli da budu očitani.

Ovo se dešavalo na ulasicima u pojedine tržne centre i prodavnice. Bez obzira na to što su dvojezični, ne poklapaju se sa očitavanjem grčkih kodova, zbog čega su naši državljani zaustavljani na ulazu.

Ilustracija/Pixabay/24sedam
 

Srećom, oni nisu vraćeni, već su na pojedinim ulazima tražili pasoš i fotokopiju prve strane sa fotografijom. U nekim slučajevima, redari su samo proveravali da li se lični podaci poklapaju sa kovid propusnicom ili kada je primljena druga doza vakcine.

- Čudno je jer na aerodromu niko ništa ne traži, niti pita da li imamo sertifikat - priča Kristina M. koja se nedavno vratila iz grčke prestonice.

- U prodavnice, međutim, nismo mogli da uđemo dok ne pokažemo pasoš, jer kodovi na sertifikatima nisu mogli da se očitaju - dodaje.

Maske i u restoranu

Slična situacija je i u restoranima i kafićima, gde je ulazak dozvoljen samo sa kovid pasošem i maskom. Naime, maska može da se skine tek pošto se sedne za sto, dok je svako ustajanje od stola zahtevalo da se maska ponovo stavi.

Pixabay
 

Isto pravilo je i za hotele, a maske i kovid pasoš jedino nisu bili potrebni za sedenje u baštama kafića ili restorana.

Ukinut i PLF formular

ZA ulazak turista u Grčku više nije obavezan ni PLF formular, to jest popunjavanje (Passenger Locator Form) prijave koja je bila obavezna. Takođe, ukoliko je neko primio sve tri doze vakcine protiv kovida, EU digitalni sertifikat za Grčku traje neograničeno i biće važeći i nakon vraćanja mera 1. septembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike