Osmomesečna beba "kašljala kao pas": Poznato stanje malog pacijenta čiji test je pozitivan na COVID-19

24.04.2022

20:37

0

Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu

Osmomesečna beba "kašljala kao pas": Poznato stanje malog pacijenta čiji test je pozitivan na COVID-19
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako dva dana u Dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović" nije bilo obolelih od kovida, jutros je primljena beba pozitivna na koronu. Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice, rekla je za RTS da je dete dobro i da se nada da će se brzo oporaviti. Od 1. aprila postali su nekovid bolnica i ambulanta za dečje plućne bolesti.

Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu, pa je tako danas oko 2.800 pacijenata manje nego pre samo dva meseca.

Dva dana u Dečjoj bolnici KBC "DR Dragiša Mišović" nije bilo kovid pacijenata, jutros je primljena osmogodišnja beba. Od marta 2020. godine ova bolnica je uvek bila puna.

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove ustanove, rekla je da iako dva dana u toj ustanovi nije bilo obolelih od kovida, jutros je primljen jedan pacijent. 

Slika ekrana/RTS
 

Poslednja dva dana nisu imali nijednog pacijenta, što je prvi put od početka epidemije.

- Jutros smo primili jednu bebu koja je na antigenskom testu pokazala da je pozitivna, ali to ne znači da epidemija, što se tiče dečje populacije, ne prolazi i da je pod apsolutnom kontrolom - rekla je Ostojićeva.

Poslednjih dana nisu imali mnogo posla, u ambulantu su dalazili pacijenti u lakšem stanju ili sa pozitivnim testom.

- Kod naših pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju – bile su lakše kliničke slike, ali su zbog uzrasta bili primljeni po par dana u bolnicu radi dodatnih ispitivanja i počinjanja terapije - istakla je doktorka.

Govoreći o stanju pacijenta koji je jutros primljen, kaže da je reč o bebi od osam meseci sa laringitisom, on deluje strašno za roditelje, kada se u toku noći dete probudi sa kašljem tipa laveža psa.

Napominje da je dete dobro, reagovalo je na urgentnu datu terapiju i nada se da će se brzo oporaviti.

Koliko se obavi pregleda
RINA
 

Što se tiče kovid pacijenata, dr Ostojić kaže da sada skoro i da nema pacijenata u kovid ambulnati u odnosu na prethodne mesece, kada su imali epidemijske pikove, bilo je 50, 60 do 80 pacijenata u ambulanti.

Takođe je napomenula da je bilo po 20 prijema na bolničko lečenje.

Nekovid pacijeti

- Od 1. aprila smo postali nekovid bolnica i ambulanta za dečje plućne bolesti, kao pre epidemije. Primamo na dodatno alergološko i pulmološko ispitivanje, to su pacijenti sa upalama pluća, sa bronhitisima, sa napadima astme, ide sezona alergija, ima pacijenata sa alergijskim manifestacijama - ukazala je dr Ostojić.

Prilikom prehlade, odnosno respiratorne virusne infekcije, javlja se temperatura, kod alergije retko ili skoro nikad. Kijanje, kašljanje, curenje nosa su zajednički simptomi, zaključila je dr Ostojić.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike