Srbi u Austriji masovno u crkvama za Vaskrs: Pune još od Velikog petka!

24.04.2022

08:50

0

Ponovo se slavi bez epidemioloških mera koje su ograničavale broj vernika u crkvama

Srbi u Austriji masovno u crkvama za Vaskrs: Pune još od Velikog petka!
vienna-gb69b89a67_1920 - Copyright Pixabay

Srbi u Austriji danas slave Vaskrs, poštujući običaje kao i u matici, odlaskom na praznične liturgije, gde su podeljena vaskršnja jaja, a potom prazničnom trpezom.

Ovogodišnji Uskrs u Austriji, nakon dve godine, ponovo se slavi bez epidemioloških mera koje su ograničavale broj vernika u crkvama ili, kao na početku pandemije, potpuno zabranjivale prisustvo vernika.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Hramovi Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, a tako i u Beču, puni su vernika još od Velikog petka.

Na Veliki petak, iznošenju plaštanice, prisustvovao je veliki broj vernika u Sabornom hramu Svetog Save i hramu Vaskrsenja Hristova u Beču.

Najstariji klub dijaspore u Austriji "Jedinstvo" iz Beča organizovao je, na Veliki petak, prvi put akciju farbanja jaja za najmlađe članove.

- Želeli smo da naši najmlađi folkloraši pored foklora, igara naših predaka, nauče nešto i o tradiciji praznika kakav je Vaskrs - rekla je predsednica kluba "Jedinstvo" Cica Rajković.

U utorak, prilikom sledeće probe mališana, biće, kako je najavila, održana "tucijada" - takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima.

Prošle godine, na Vaskrs, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, služene su praznične liturgije u prisustvu ograničenog broja vernika i uz obavezu nošenja maski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike