Nastasji je otkriven rak tokom trudnoće: Postala je nepokretna, a nakon porođaja su joj pukle kosti! Ali nije se predala! (FOTO)

16.03.2022

07:10

0

Sve kontrole kod ginekologa su prošle odlično, dok u jednom momentu nije počela da se oseća previše umorno

Nastasji je otkriven rak tokom trudnoće: Postala je nepokretna, a nakon porođaja su joj pukle kosti! Ali nije se predala! (FOTO)
Nastasja Nedimović (2) - Copyright Privatna arhiva/Nastasja Nedimović

Nastasja Nedimović bila je uspešna vaterpolistkinja, reprezentativka, sport ju je odveo čak do Portorika, nakon čega se povukla i postala sudija.

Ali onda je 2016. godine saznala da ima rak plazmocita koštane srži, i to u četvrtom mesecu trudnoće.

- Trudnoća je bila druga po redu, sve kontrole kod ginekologa su prošle odlično, dok u jednom momentu nisam počela da se osećam previše umorno, čak i za jednu trudnicu. Redovno odlazim na kontrole kod hematologa, gde veoma nizak hemoglobin i neobjašnjivi umor pripisuju trudnoći. S vremenom se javlja išijas, prvo u jednoj nozi, zatim u drugoj, pa veoma snažni spazmi u leđima, koji postaju sve intenzivniji i dovode do moje nepokretnosti - počinje Nastasja priču za 24sedam.

- Oko mesec dana ležim kod kuće, kada mi se stanje pogoršava, a ja sam uveliko u pelenama. Na molbu majke tražimo drugo mišljenje, kada je hitno zatražen moj odlazak u bolnicu. Rađena mi je punkcija koštane srži, i nakon dobijenih rezultata, koji mi nisu rečeni, sutradan sam prevezena u porodilište, gde se porađam hitnim carskim rezom dva meseca pre termina, sa frakturama dva pršljena - nastavlja ona svoju životnu dramu.

Za dijagnozu je saznala dan nakon porođaja, u šok-sobi, a saopštili su joj je suprug i brat.

- Nakon porođaja, zbog krhkih kostiju koje nastaju usled dijagnoze, polomljena mi je grudna kost, kao i nekoliko rebara. Sve to znatno usporava moj oporavak. Jer pre započinjanja terapijae bilo je potrebno oporaviti se od porođaja. Mleko mi je zaustavljeno lekovima, od bebe Vuka sam razdvojena odmah po njegovom rođenju, i tada sledi nastavak moje, a početak njegove borbe - priča ova hrabra žena.

Privatna arhiva/Nastasja Nedimović
Nastasja Nedimović sa detetom

Tokom nekoliko meseci primila je pet ciklusa hemoterapije, a u tom periodu učila je ponovo da sedi i hoda. Prvo uz pomoć midera, odnosno stabilizatora kičme, a zatim uz pomoć hodalice. 

- Predstojalo puno truda, volje i vežbi kako bih ojačala za transplantaciju koštane srži, koja je uspešno odrađena. Više od mesec dana provela sam u izolaciji u jednoj sobi sa pločicama u izolacionom bloku Kliničkog centra Vojvodine. Borbu sam vodila na dva fronta, psihičkom i fizičkom. Obe bitke sam izvojevala. Za pobedu je najbitnija bila upravo jaka i zdrava glava - priča ova žena. 

Ona je na društvenim mrežama objavila svoju fotografiju bez kose, a onda je naišla na veliku podršku prijatelja. 

- Shvatila sam da ću svojom pričom podići i ohrabriti mnoge koji su u sličnoj situaciji. Da ću ih motivisati i inspirisati da se još više bore i da nikada ne odustanu. Isto tako, potpuno zdravim ljudima otvoriti oči koliko je život vredan i koliko ga treba ceniti. Ukazati na činjenicu da život čine male stvari, a to su sreća i radost naše porodice i bližnjih - priča ona.

Onda je putem svog instagram-profila odlučila da svim ljudima koji su u sličnoj situaciji pomaže savetima.

- Na profilu @cancer.influencer podižem svest o zdravoj ishrani, mentalnom zdravlju, kao i fizičkom. Skrećem pažnju na važnost zdravog životnog stila i optimističnom pogledu na svet - objasnila je ona. 

- Sada živim život jače, vatrenije i borbenije, više nego ikad. Radim, treniram, uživam u životu sa svojom porodicom i voljenima. Sem zdravlja, ništa više ne tražim od života - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike