Vučić na vežbi "Vatreni štit 2022": Vojska Srbije danas mnogostruko jača, i predstavlja značajan odvraćajući faktor (FOTO/ VIDEO)

09.04.2022

19:53

0

Autor: 24sedam

Na vežbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade

Vučić na vežbi "Vatreni štit 2022": Vojska Srbije danas mnogostruko jača, i predstavlja značajan odvraćajući faktor  (FOTO/ VIDEO)
Vatreni štit 2022 (4) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" održana je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022".

Vežbi pripadnika VS prisustvovao je i predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednika Vučića na poligonu "Pasuljanske livade" dočekala je postrojena specijalna jedinica garde, i vrhovnom komandantu upućen je počasni pozdrav i predat raport.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

- Vojnici će nastaviti da rade, i sutra i prekosutra ćemo imati komplikovana gađanja. Važno je da smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno i noćni uslovi su oni koji prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koji su manje uspešne, naveo je predsednik. 

Kako kaže nabavićemo "francuske naočare" za noćno osmatranje kako bi srpska vojska bila u potpunosti opremljena za noćnu borbu.

Predsednik Srbije kaže da je Vojska Srbije izuzetno zadovoljno dejstvom Malih Miloša.

- To su stvari koje su nam potrebne u budućnosti. Moraćemo da nastavimo da snažimo helikopterske jedinice i upravljanje bespilotnim letelicama,rekao je Vučić.

 
Tanjug/Zoran Žestić
 

 

- Tražio sam pre dva dana "barajktare" i dobio obećanje od turskog predsednika Erdogana da ćemo preko reda dobiti mogućnost da ih kupimo te bespilotne letelice, kaže Vučić.

Predsednik je istakao da je Vojska Srbije sada mnogostruko snažnija nego što je bila i da je odvraćajući faktor za sve koji bi želeli ili pokušali da ugroze bezbednost naše zemlje i mir i stabilnost građana Srbije.

- Čestitam svim učesnicima, vežba je bila uspešna i rizična, jer se gađalo bojevom municijom, letelo je preko glava naših vojnika. Jedva sam čekao da se završi, samo da mi kažu da niko nije povređen istakao je Vučić.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše vest o pripremama u Nemačkoj za moguć rat, kazao da su Nemci ozbiljan narod, ali da ne misli da imaju u vidu spremanje da stvarno ratuju.

U utorak ili sredu predstavljanje najmoćnijeg oružja

Predsednik  Vučić najavio je večeras da će u utorak ili sredu biti poredstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati.

Vučić je to rekao  odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u pitanju kineska transportna avijacija.

- U utoraka ili sredu dobrodošli da vidite ponos srpske vojske, rekao je Vučić ne želeći da precizira o kom naoruzanju je reč.

Na pitanje kako komentairše to što francuski mediji prenose da je Srbija zainteresovana da kupi 12 novih "rafala", Vučić je rekao da on već godinu dana o tome sa njima pregovara.

"Pregovaramo već godinu dana o kupovini 12 novih rafala, a pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih "rafala"", rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovara i o trećoj varijanti, tzv. kombinovano lovačko-bomarderskoj avijaciji i da je reč o tri zemlje, kao i da se pojavljuju i nove zemlje, i da je konkurencija velika.

- Došlo je do promene odbrambene i političke doktrine, ulagaće ogroman novac. Jednokratno ulaganje od 100 milijardi evra je nešto čime prave ogromnu razliku u odnosu na druge, dodao je on.

- Nama je važno da Srbija snaži. Ni blizu nismo sve pokazali. Nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprotstavi. Mislim da Vojska Srbije pravi najveće korake u regionu čitavog Balkana, istakao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše pisanje hrvatskih medija o Srbiji, naglasio je da se svaki dan nađe neko mnogo pametan da nam objasnjava koja bi trebalo da bude pozicija Srbije.

- Poziciju Srbije ne prave oni i neki drugi, već građani Srbije svojim izborom. I radimo ono što je najbolje za našu zemlju. Nama Hrvati ne smetaju, o njima i ne govorimo. Oni su NATO zemlja, članica EU, snažni u točkašima, tu su velesila, dodao je on.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Upitan za reakciju zvanične Moskve zbog glasanja Srbije za suspenziju Rusije u Savetu za ljudska prava, predsednik je rekao:

- Svi govore o Vučićevoj i Orbanovoj izdaji. Svako ko je fer, sa lakoćom zaključuje da se Srbija ponaša odgovorno, principijelno i u skladu sa Međunarodnim pravom. Da li uvek možete da donosite političke odluke kakve želite? Naravno da ne možete. Ježim se takvih izjava. Zemlju možete da uništite za sedam dana. A mi želimo da se borimo.

-Kažite ime zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ime zemlje čiji avioni iz te zemlje lete ka Sankt Peterburgu. Ime jedne male zemlje, jednog malog, ponosnog naroda, to je naša zemlja. Vi mislite da oni ne znaju te stvari? Ovde ima onih koji bi da unište zemlju za tri dana, praveći da su velike patriote i rodoljubi, a sve su samo ne to. Neću danas pričati o tome, ali doći će vreme kad hoću. Moj posao kao predsdnika Srbije je da štitim naš narod i našu zemlju. Spreman sam ja da gutam žabe, da bi naš narod mogao da digne glavu i ima svoj ponos i dostojanstvo. Mislite da je lepo, da uživam u tome? Ono što tražim od ljudi je poštovanje i odgovornost, da razumeju situaciju u kojoj se nalazimo, a koja nije nimalo laka, istako je Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Vučić je, upitan da li će u ponedeljak razgovarati sa Ðilasem, kazao da se vraća u Beograd i da će u ponedeljak, najkasnije utorak upititi poziv za razgovor.

- Moramo da razgovaramo i svi sebe moramo da menjamo i pokazujemo veće postovanje jedni prema drugima, poručio je on.

Rekao je da mu je drago da je do sada pregledano na stotine izbornih džakova, iako je svima bilo jasno od prvog trenutka stanje.

Vučić je zatim najavio nabavku novog naoružanja.

- U utorak ili sredu predstavićemo naše najmoćnije oružje koje Srbija ima, pregovaramo sa Francuskom o kupovini 12 novih "Rafala", o tome pričam već godinu dana, a razgovaramo i za još 12 polovnih, razgovaramo i sa trećim zemljama, pojavljuje su i druge, konkurencija je velika, radimo na tome, ali nas ubi ovaj ekonomski rat, a sve smo bili planirali, istako je on.

 

 

 

TOK VEŽBE

Predsedniku je predstavljen plan vežbe nakon kojeg je Vučić dao dozvolu za početak dejstava.

 

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega sledi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

 

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet", uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Deo ciljeva koji predstavljaju ciljeve koji predstavljaju snage neprijatelja u zoni operacije obeležen je svetlećim markerima. Te ciljeve gađaju naše jedinice, sa namerom da pogode - odnosno da ih neutrališu. 

Na vežbi će biti prikazano i osvetljavanje prostorija koje će se vršiti sa svetlećim minama i svetlećim projektilima iz samohodnih haubica, u cilju lakšeg osmatranja i korekture, u toku realizacije gađanja, ali i zuslepljivanje neprijatelja u zoni operacije. 

Prikazano je gađanje prenosnim-raketnim sistemima ciljeva u vazdušnom prostoru. 

Gađan je jedan cilj koji je u stvari svetleća mina od 120 mm modernizovanom iglom. Avion je veći 100, 200 ili 300 puta od svetleće mine. Prikazana su sredstva koja su jako efikasna za gađanje na malim daljinama, odnosno ciljeva koji se vizuelno uočavaju.

Prvi put je prikazano i gađanje "kornetom". Reč je o raketi dometa 8 kilometara, najpreciznijoj u naoružanju naše vojske. Ispaljene su dve rakete i obe su pogodile cilj. Raketa leti izuzetno velikom brzinom, izuzetno je prodorna i moćna. Praktično je nemoguće promašiti cilj. 

Prikazano je i novo vozilo MRAP koje tek treba da stigne u Vojsku Srbije. Pored visoke mobilnosti, to su sredstva koje po prvi put pešadijskim jedinicama pružaju mogućnost oklopne zaštite od dejstva streljačke municije i parčadi artiljerijskih ili tenkovskih projektila. 

Prikazano je i dejstvo "malog Miloša". U zoni operacije, gde postoji viski rizik od dejstva snaga neprijatelja, ne mora se poslati vojnik da izvrši određeni zadatak, već "mali Miloš" kojim rukuje operator, koji je naoružan mitraljezima, bacačima granata... Oni svojim dejstvom podržavaju deo pešadijskih jedinica koji se angažuje u prednjem kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike